Iako su od Željke i Ivana dobili loše ocjene, Katarina i Tomislav su stres-testu pripremili carbonara umak koji je oduševio Špičeka, unatoč 100 nepravilnosti koje su napravili".
S ovim jednostavnim jelom mnogi su renomirani kuhari započeli svoju kuharsku karijeru. Iako se čini kompliciranim, stvarno ga je lako i jednostavno za napraviti, ako slušate savjete o pripremi jela.
Izvorno, carbonara je jelo talijanske regije Lazio , a ime je dobilo prema nazivu za ugljenare (tal. Carbonai) koji su pravili ovo jelo od 'siromašnih' namirnica. S vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike, pa i drugdje.
U pravu, izvornu talijansku carbonaru idu špageti, slanina izrezana na sitne komadiće, češnjak, jaja, parmezan te sol i papar. Kao što ste primijetili – vrhnja nema ! Naime, pravo vezivno tkivo te tjestenine u originalnoj izvedbi samo je jaje i to je ono što je čini kremastom.
Savjetujemo vam da koristite svježa jaja (umućena ih dodate nakon što tavu maknete s vatre, kako ne bi dobili kajgana), stalno miješate umak tijekom pripreme te ne raskuhate špagete, na 'al dente'.