Najčešće se priprema u Lici i Gorskom kotaru gdje se medvjedi najviše nastanjuju. Izrazito je važno napomenuti da se zaštićene vrste, ali i one nezaštićene, ne ubijaju isključivo zbog hrane, već postoji odredbama određen broj za odstrel kako bi se održala ravnoteža u šumama.
Kao i brojne druge vrste divljači, i medvjeđe meso je čvrsto, te ako se ne pripremi kao treba neće biti ukusno, te će ga biti preteško za žvakati. Prije obrade se preporuča držati ga u marinadi kroz 24 sata, kako bi pokupilo okuse i postalo mekano.
Od ovog vrsta mesa, najčešće se rade gulaši, kobasice, a poznato je da je medvjeđi pršut prava delikatesa. Ako se rade složenci, savršeno se stapa sa suhim brusnicama ili šljivama, a ukoliko nabavite medvjeđi pršut, poslužite ga sa nekom vrstom sira i dobrim crnim vinom.
Ako smo vas zainteresirali ovim člankom, te ako se odlučite potražiti medvjeđe meso od provjerenog dobavljača, predlažemo vam recept za medvjeđi gulaš koji možete pronaći ovdje .