Kada govorimo o tjestenini s mesom, prva asocijacija je zasigurno bolognese kojeg vole svi uzrasti. No, piccata milanese također je jelo s tjesteninom i mesom!
Naime, pojam milanese uvijek označava tjesteninu ili paštu pripremljenu samo s rajčicom odnosno pelatima (jednako kao sto je tjestenina genovese isključivo s pastom od bosiljka). Upravo to je prva komponenta ovog jela - špagete milanese. Tjestenina se skuha al dente, te se posluži s umakom koji se napravi od rajčice uz dodatak soli, papra i malo začinskog bilja.
Drugi element je naravno meso - svinjske šnicle se 'istuku', a zatim se umaču u panir smjesu. Ona se radi od jajeta umiješanog s parmezanom, a za posebnu hrskavost može se posipati i sa malo krušnih mrvica. Sve se, naravno, peče u ulju na visokoj temperaturi dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i prepoznatljivu hrskavost.
Meso i tjestenina s umakom se poslužuju zajedno na tanjuru, a ukoliko ste obožavatelj parmezana, uvijek možete dodati još malo ovog aromatičnog sira na vašu tjesteninu.