Play ponuda
Play ponuda
ABECEDA KULINARSKIH POJMOVA

K kao kombu

​Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je red na slovo K.

Image
Press/ 13.3.2016. u 20:00
Play ponuda

KOMBU: smeđa alga koja se koristi za čajeve, temeljce ili kuhani prilog. Kupuje se osušena pa ju je potrebno namakati, a dostupna je i u prahu.

KAHLÚA: liker koji se sastoji od tequille i kave, dolazi iz meksika. Obožavani sastojak brojnih koktela, ali i slastica.

KULIH: uskršnji kolač specifičan za Rusiju, peče se za Uskrs. Sastojci su slični našoj orahnjači – dizano tijesto, grožđice, rum, kardamom, bademi ili orasi, ali se priprema u cilindričnim kalupima i glazira limunom.

KAJMAK: mliječni proizvod koji se dobiva od mlijeka i vrhnja koje je nastalo njegovim kuhanjem. Podsjeća na zrnati sir, samo je slaniji. Tradicionalno se priprema u Aziji, Bliskom Istoku, te Bosni i Hercegovini.

KIR: koktel porijeklom iz Francuske. Radi se od crnog ribizla i bijelog vina. Najpoznatije varijacije su Kir Peche, Royal, Imperal i Cardinal.

KOBE: japanski naziv za goveđi odrezak koji se dobiva posebnom procedurom. Stoka se hrani, a zatim i masira, kako bi odrezak bio što mekši i podatniji. U francuskoj je taj odrezak poznat i kao boeuf de Constance.

KAVIJAR: naziv za ikru jestere koja se zasoli i tako konzervira. Sva ostala riblja jajašca se ne bi trebala nazivati kavijarom, već zamjenom za kavijar ili pripremljenom irkom, jer original dolazi s Kaspijskog jezera i sastoji se od jajašaca jestere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

KORMA: tipično indijsko jelo koje se sastoji od mesa i raznovrsnog povrća koji se zatim prelijevaju vrhnjem ili sličnim mliječnim proizvodom. 

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
miris tradicije

Orahnjača recept: Kako pripremiti savršenu orahnjaču?

Play ponuda

Više s weba