Ostalo

Kako ga pripremiti, a kako jesti?

Da biste kuhanog jastoga pripremili za posluživanje, prvog ga položite na dasku za rezanje leđima okrenutima prema gore te ga oštrim nožem prerežite na pola po dužini, od glave do repa. Baš onako kako su ga žiriju showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" poslužili Branka i Vladimir.

Press
20.02.2016 11:11

Samo jedna vrsta jastoga živi u Europi, i to u Sredozemnom moru, Atlantskom oceanu do Škotske, rjeđe u Sjevernom moru. Skriva se u šupljinama i pukotinama kamenitog dna i stjenovitih obala i aktivan je samo noću.

Jastog predstavlja simbol bogatog i raskošnog stola, stoga je prava gozba kada ga netko priprema kod kuće. Njegovo meso je izuzetno ukusno s karakternom bijelom bojom. Sukladno visokoj poziciji na svakom restoranskom jelovniku, jastog se priprema na vrlo poseban način.

Kuha se u cijelosti i živ, sve dok njegova ljuštura ne poprimi intenzivno crvenu boju. Vrijeme kuhanja jastoga ovisi o njegovoj težini, no mora se paziti da se ne prekuha jer meso tada postaje žilavo i neukusno.

Uz pripremljeni jastog neophodno je poslužiti i poseban pribor za jelo. Uz nož i vilicu potrebni su posebna kulinarska kliješta te koktel-vilica s dva zupca kojim se vadi meso.