Samo jedna vrsta jastoga živi u Europi, i to u Sredozemnom moru, Atlantskom oceanu do Škotske, rjeđe u Sjevernom moru. Skriva se u šupljinama i pukotinama kamenitog dna i stjenovitih obala i aktivan je samo noću.
Jastog predstavlja simbol bogatog i raskošnog stola, stoga je prava gozba kada ga netko priprema kod kuće. Njegovo meso je izuzetno ukusno s karakternom bijelom bojom. Sukladno visokoj poziciji na svakom restoranskom jelovniku, jastog se priprema na vrlo poseban način.
Kuha se u cijelosti i živ, sve dok njegova ljuštura ne poprimi intenzivno crvenu boju. Vrijeme kuhanja jastoga ovisi o njegovoj težini, no mora se paziti da se ne prekuha jer meso tada postaje žilavo i neukusno.
Uz pripremljeni jastog neophodno je poslužiti i poseban pribor za jelo. Uz nož i vilicu potrebni su posebna kulinarska kliješta te koktel-vilica s dva zupca kojim se vadi meso.