Ostalo

Kako jabuka funkcionira u slanim jelima? Odlično.

Navikli smo na jabuke u kolačima, ali one nisu rezervirane isključivo za slatka jela. Zbog svoje teksture i slatko-kiselkastog okusa, jabuke odlično pašu i u slanim jelima.

RTL
26.02.2016 12:41

Ne vjerujete nam? Onda isprobajte ova četiri recepta i uvjerite se da jabuku možete koristiti u ama baš svakom jelu!

Jabuka s piletinom

Sastojci (jedna osoba):

- 2 žlice narezane bademe

- 100 gramapopržene piletine

- 1/2 jabuke

- 1/2 malog koromača, tanko narezanog

- 2 žlice dresinga

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tostirajte bademe u pećnici, povremeno promiješajte, oko 4 minute. Pustite ih da se ohlade.

Pomiješajte narezanu piletinu, nasjeckanu jabuku i komorač u zdjeli. Prelijte dresingom, koji ćete napraviti tako da pomiješate malo maslinovog ulja sa vinskim octom, žlicom senfa, soli i paprom.

Na kraju dodajte tostirane bademe i poslužite.

Salata od endivije, krumpira i jabuka

Sastojci (jedna osoba):

- 1 žlica lješnjaka ili pistacija

- 3-4 šalice endivije

- 1/2 šalice pečenog krumpira

- 1/2 jabuke, tanko narezane

- 2 žlice dresinga (maslinovo ulje+ocat+senf+sol+papar)

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i tostirajte lješnjake. Kad lagano potamne (6-8 minuta) izvadite ih i ostavite da se ohlade.

Pomiješajte endiviju sa krumpirom i jabukom . Dodajte 2-3 žlice dresinga i na kraju tostirane lješnjake (ili pistacije).

Kobasica s kupusom i jabukom

Sastojci (za 4 osobe):

- 1/2 glavice crvenog kupusa, tanko narezanog

- 1 srednja glavica luka, tanko narezan

- 1 srednja jabuka, narezana

- 2 grančice majčine dušice

- 1 žlica vinskog octa

- 2 žlice maslinovog ulja

- Sol i svježe mljeveni papar

- 500 g kobasica, po vašem izboru

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ubacite kupus, luk, jabuke , majčinu dušicu, ocat, 1 žlicu ulja i 1/4 šalice vode u dublji lim za pečenje, začinite sa soli i paprom i pecite, prekriveno folijom, dok kupus ne uvene i omekša, 35-45 minuta.

U međuvremenu, na žlici ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite kobasice dok ne porumene, 12-15 minuta. Dodajte u kupus tijekom posljednjih 10 minuta pečenja i uklonite foliju. Poslužite uz kruh.

Juneći ragu s jabukama

Sastojci (za 4 osobe):

- 1 kg junetinebez kosti, narezane na kockice

- 2 žlice maslaca

- 2 srednja luka, sitno nasjeckan

- 2 žlice brašna

- 1/8 žličice soli

- 2 šalice vode

- 2 žlice soka od jabuke

- 2 lovorova lista

- Pola žličice mljevenog klinčića

- 2 srednje mrkve, narezane

- 2 srednje jabuke, oguljene i narezane

U dubokom loncu popržite meso na maslacu. Kad meso poprimi smeđu boju, dodajte luk i sve zajedno pirjajte 4-6 minuta. Pospite brašnom i soli. Postupno dodajte vodu i sok od jabuke. Kad počne vriti, dodajte lovorov list i klinčić. Kuhajte sat-sat i polili dok meso ne omekša. Zatim, dodajte mrkvu i jabuke , kuhajte sve zajedno još 15-25 minuta. Zgusnite po želji.