Ne vjerujete nam? Onda isprobajte ova četiri recepta i uvjerite se da jabuku možete koristiti u ama baš svakom jelu!
Jabuka s piletinom
Sastojci (jedna osoba):
- 2 žlice narezane bademe
- 100 gramapopržene piletine
- 1/2 jabuke
- 1/2 malog koromača, tanko narezanog
- 2 žlice dresinga
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tostirajte bademe u pećnici, povremeno promiješajte, oko 4 minute. Pustite ih da se ohlade.
Pomiješajte narezanu piletinu, nasjeckanu jabuku i komorač u zdjeli. Prelijte dresingom, koji ćete napraviti tako da pomiješate malo maslinovog ulja sa vinskim octom, žlicom senfa, soli i paprom.
Na kraju dodajte tostirane bademe i poslužite.
Salata od endivije, krumpira i jabuka
Sastojci (jedna osoba):
- 1 žlica lješnjaka ili pistacija
- 3-4 šalice endivije
- 1/2 šalice pečenog krumpira
- 1/2 jabuke, tanko narezane
- 2 žlice dresinga (maslinovo ulje+ocat+senf+sol+papar)
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i tostirajte lješnjake. Kad lagano potamne (6-8 minuta) izvadite ih i ostavite da se ohlade.
Pomiješajte endiviju sa krumpirom i jabukom . Dodajte 2-3 žlice dresinga i na kraju tostirane lješnjake (ili pistacije).
Kobasica s kupusom i jabukom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1/2 glavice crvenog kupusa, tanko narezanog
- 1 srednja glavica luka, tanko narezan
- 1 srednja jabuka, narezana
- 2 grančice majčine dušice
- 1 žlica vinskog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni papar
- 500 g kobasica, po vašem izboru
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ubacite kupus, luk, jabuke , majčinu dušicu, ocat, 1 žlicu ulja i 1/4 šalice vode u dublji lim za pečenje, začinite sa soli i paprom i pecite, prekriveno folijom, dok kupus ne uvene i omekša, 35-45 minuta.
U međuvremenu, na žlici ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite kobasice dok ne porumene, 12-15 minuta. Dodajte u kupus tijekom posljednjih 10 minuta pečenja i uklonite foliju. Poslužite uz kruh.
Juneći ragu s jabukama
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg junetinebez kosti, narezane na kockice
- 2 žlice maslaca
- 2 srednja luka, sitno nasjeckan
- 2 žlice brašna
- 1/8 žličice soli
- 2 šalice vode
- 2 žlice soka od jabuke
- 2 lovorova lista
- Pola žličice mljevenog klinčića
- 2 srednje mrkve, narezane
- 2 srednje jabuke, oguljene i narezane
U dubokom loncu popržite meso na maslacu. Kad meso poprimi smeđu boju, dodajte luk i sve zajedno pirjajte 4-6 minuta. Pospite brašnom i soli. Postupno dodajte vodu i sok od jabuke. Kad počne vriti, dodajte lovorov list i klinčić. Kuhajte sat-sat i polili dok meso ne omekša. Zatim, dodajte mrkvu i jabuke , kuhajte sve zajedno još 15-25 minuta. Zgusnite po želji.