Ostalo

Kako koristiti bulgur, kvinoju i amarant u svaki dan u kuhinji

Namirnice poput kvinoje, bulgura i amaranta više nisu egzotika. Polako se širi svijest o njihovim zdravstvenim benefitima te ih danas možete ih pronaći u gotovo svakoj trgovini.

Tri - dva - jedan - kuhaj
06.02.2017 12:36

Uz dobro poznatu pšenicu i kukuruz, postoji još mnogo žitarica koje mogu obogatiti vašu prehranu i poboljšati vašu zdravstvenu sliku.

Ako već niste, u nastavku provjerite zašto trebate konzumirati bulgur, kvinoju i amarant plus nekoliko jednostavnih ideja za zdrav obrok!

Bulgur

bulgur

Bulgur se dobiva od durum pšenice, procesom sušenja i drobljenja. Lak je za pripremu, možete ga izravno kuhati ili namakati 15-20 minuta u vrućoj vodi. Bulgur pomaže u održavanju zdravlja probave, smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca. Možete ga koristiti u salatama, juhama, kao prilog mesu ili ribi te kao zamjena riži i tjestenini. Bulgur možete koristiti i u slatkim jelima, npr. kombinirati s voćem i medom .

Bulgur s povrćem

Treba vam:

200 g Bio zone bulgura, 1 mrkva, celera , 1 poriluk , 2 režnja češnjaka, 1 tikvica , 1 paprika , žličica koncentrata rajčice , sol, papar

Skuhajte bulgur i ostavite sa strane. Povrće nasjeckajte na male kockice. Dinstajte poriluk i češnjak pet- sedam minuta. Dodajte celer i mrkvu i nakon deset minuta ubacite papriku i tikvicu. Kuhajte tri-pet minuta, dodajte koncentrat rajčice, posolite, popaprite i pomiješajte bulgur s povrćem. Kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Poslužite odmah.

kvinoja

Kvinoja je odličan izvor proteina i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Bogata je vlaknima, a sadrži još kalcij, željezo i magnezij te vitamine B6, A i E. Kvinoja poboljšava zdravlje srca te smanjuje kolesterol i krvni tlak. Kvinoju prije kuhanja dobro isperite. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, ovisno koliko želite da omekša. Kvinoja je doista svestrana namirnica jer je možete koristiti za salate, smoothije, u smjesi za pohanje, umjesto zobene kaše, u varivima i rižotima.

Doručak s kvinojom

Treba vam:

50 g Bio Zone kvinoje , 100 ml mlijeka , 100 ml vode, 1 banana , žlica meda , pola šačice sjeckanih badema ili lješnjaka , grožđice

Kvinoju kuhajte 20 minuta u mješavini vode i mlijeka. Pomiješajte skuhanu kvinoju s narezanom bananom, grožđicama, bademima i medom.

Amarant

Amarant

Amarant je izrazito cjenjen zbog visokog udjela bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B1 i E te magnezija i kalcija. Ne sadrži gluten. Amarant se kuha 25-30 minuta, a najčešće se koristi u kašama, varivima, salatama i juhama.

Varivo od amaranta

Treba vam:

1 šalica amaranta, 1 glavica luka, 1 šalica mahuna , 2 šalice vode, 1 veći krumpir , 1 žlica koncentrata rajčice , ulje, sol, papar, začini po želji (chilli papričica ili kajenski papar )

Luk dinstajte pet minuta, dodajte vodu, koncentrat rajčice, sol, papar, začine, krumpir narezan na kockice, mahune i amarant. Promiješajte i kuhajte 30-40 minuta.