Ostalo

Kako napraviti savršeni umak od rajčice za pizzu, bonus: tri recepta za malo drugačiju pizzu

Domaći umak od rajčice je puno ukusniji od kupovnog i jedan od razloga zašto obožavamo spremati pizzu doma.

Tri - dva - jedan - kuhaj
21.03.2017 09:34

Ovaj crveni umak ima snažan okus, stoga ga nanesite na tijesto u tankom sloju. Višak umaka možete čuvati do tjedan dana u hladnjaku ili držati do tri mjeseca u zamrzivaču. Najbolji dio je što ga ne trebate koristiti samo za pizzu. On je super dodatak složencima, za pečenje ribe ili kao umak za tjesteninu. Uvijek koristite kvalitetne pelate, oni jeftini će jelu dati pomalo metalni okus.

pizza

Mutti preporučuje da svoj umak pripremite na ovaj način:

- 40 g šećera

- 50 ml vinskog octa

- 1 žlica maslinovog ulja

- 1 luk, sitno sjeckan

- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckani

- 2 konzerve Mutti pelata

- 50 ml crnog vina

- Šaka svježeg origana

Zagrijte ocat i u njemu rastopite šećer. Ugasite vatru kad dobijete sirupastu tekućinu.

Zagrijte ulje u drugoj posudi i pirjajte luk i češnjak deset minuta na laganoj vatri. Dodajte Mutti pelate, Passatu Mutti, crno vino, origano i papar. Nastavite kuhati na laganoj vatri 30 do 40 minuta. Dodajte pola smjese šećera i octa. Kušajte i dodajte još ako je potrebno. Kuhajte još pola sata, posolite i ostavite da se umak ohladi.

Pizza

Savršen umak za pizzu zahtjeva i dobro promišljene namirnice za nadjev. Zašto se ograničiti na uvijek iste kombinacije šunke, sira i gljiva, kad možete uz malo mašte napraviti spektakl od pizze.

Evo nekoliko ideja...

Pizza s piletinom, lukom i brusnicama

- Umak od rajčice

- 100-150 grama prženih pilećih prsa, narezane na kockice

- Tijesto za pizzu

- Suhe brusnice

- Baby špinat

- Luk

- 80 g cheddar sira

Tijesto razvaljajte i stavite u namašćen lim. Premažite ga tankim slojem umaka za pizzu. Složite kockice piletine i luka ta dodajte naribani cheddar. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10-13 minuta na 180 stupnjeva. Ukrasite s brusnicama i baby špinatom i poslužite.

Meksička pizza

- Tijesto za pizzu

- Umak od rajčice

- Grah u konzervi

- 1 Avokado, narezan na šnite

- žličice čili u prahu

- žličice kumina

- 100 g sira

- Limeta za serviranje

Tijesto tanko razvaljajte i prebacite ga u nauljeni lim za pečenje. Od pripremljenog umaka od rajčice odvojite jednu šalicu (ostatak zamrznite) i dodajte grah, čili papričicu i kumin. Smjesu premažite preko tijesta. Po vrhu složite šnite avokada i naribani sir. Pecite 12-15 minuta.

Marokanska pizza

- Tijesto za pizzu

- Umak od rajčice

- Masline, narezane na pola

- Pola mrkve, tanko narezane

- Tanko narezana tikvica

- 1 mozzarella

- 1 mladi luk

- Žlica kima

- 1 nasjeckana čili papričica

Tijesto tanko razvaljajte i premažite ga tankim slojem umaka od rajčice. Po vrhu posložite mrkvu, masline i tikvice te mozzarellu. Dodajte po vrhu kim i čili papričicu te poškropite s malo maslinovog ulja. Pecite 15 min na 180 stupnjeva.