Slatki chili umak, ili na engleskom sweet chilli sauce", jedan je od osnovnih sastojaka u tajlandskoj kuhinji. Također je postao neizostavan dio većine druženja s mesom i tortillama. S druge strane, mnogi znaju i premazati meso ovim umakom, a neki ga marljivo spremaju kod kuće i skladište u teglice.
Sve što trebate za pravi domaći slatki chili umak su papričice, rajčice i luk. Papričice i rajčice treba blanširati u vodi dvije do tri minute, potom dobiveno uroniti u hladnu vodu da zadrži prirodnu boju. Oguliti koru i maknuti sjemenke, a zatim rajčice i chili isjeckati i staviti u blender, doliti malo vode i sve zajedno smiksati. Dobivenu smjesu od papričice i rajčice spojiti s poprženim lukom, začiniti po želji i - eto savršenog umaka.
Ovaj umak se upotrebljava kao dodatak raznim azijskim ili egzotičnim jelima ili kao umak za meso i povrće, a jednom kad da sami napravite i okusite, sigurni smo da ga nećete prestati raditi.