Ostalo

Kako odrediti što je prilog, a što salata?

U posljednjoj ovotjednoj epizodi, Petra i Filipa vodile su mali razgovor sa chefom Špičekom oko toga može li se salata nazvati prilogom.

Press
16.04.2016 19:00

Iako se u našem svakodnevnom, nazovimo ga obiteljskom kulinarstvu, salate često smatraju prilozima jelu, chef Špiček od natjecatelja ipak traži osnovno poznavanje teorije.

Salata je svježe povrće usitnjeno na komadiće pogodne za jedan zalogaj, začinjeno octom, uljem i solju, koji se poslužuju rashlađeni i u posebnoj zdjelici. Mogu biti miješane, s dodatkom tjestenine, dressinga, orašastih plodova ili pak načinjene od voća.

Prilog je namirnica (ili skup namirnica), najčešće povrće, a rjeđe voće, koja se poslužuje kao dodatak glavnoj namirnici u jelu. Ako je glavna namirnica meso, riba ili morski plodovi, prilog će biti krumpir, riža, blanširano ili glazirano povrće, palenta i slične namirnice. Prilog se servira na istom tanjuru kao i glavni sastojak, te je jedanko tako svježe termički obrađen.

Za razliku od salate, prilog ne može biti samostalni obrok. Nadamo se da ste naučili nešto novo i da ćete to znati raspoznati idući put kada ćete posluživati ili naručivati jelo.