Ostalo

Kako pravilno rezati luk

Press
17.02.2016 10:00

Vidjevši da se natjecatelji muče s njegovim zadatkom da narežu luk, Tomislav Špiček odlučio im je prirediti malu školu osnove kulinarstva, odnosno pokazati im najosnovniju tehniku rezanja luka.

Kao što možete i vidjeti u videu, prije nego što počnete s rezanjem pobrinite se da imate oštar nož i kvalitetnu dasku na kojoj ćete rezati, a ispod koje obavezno stavite mokru krpu kako vam se daska ne bi sklizala s površine.

Špiček napominje da luk ima glavu i rep. Obično svi amateri prerežu rep prije čišćenja kore zbog čega kasnije muku muče s rezanjem luka. Naime, taj korijen, odnosno rep, treba tek malo odstraniti jer će on držati luk na mjestu dok ga režemo, neće se raspadati po dasci.

Potom treba luk oguliti od kore i prerezati na pola po duljini. Jednu polovicu luka okrenite prema dasci i nož usmjerite na stranu suprotnu od korijena, odnosno repa. Takozvane trakice luka treba rezati što sitnije, pa postupak opet ponoviti i s druge strane, kako bi dobili sitne kockice luka. Takav luk koristite za jelima u kojima luk treba kratko pirjati, umake, tjestenine.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.