Ostalo

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Maslinovo ulje je proizvod karakterističan za mediteransku kuhinju, ali koristi se diljem svijeta zbog svojih iznimnih zdravstvenih, ali i kulinarskih svojstava.

Tri - dva - jedan - kuhaj
02.03.2017 08:28

Maslinovo ulje se najčešće koristi u marinadama, salatama, gotovim jelima, ali i u izradi slastica. Boja maslinovog ulja može varirati od žute, preko svijetlozelene do tamnozelene boje. No procjenjivanje ulja na temelju boje može dovesti do pogrešne pretpostavke o kvaliteti jer brojni čimbenici mogu utjecati na boju ulja (sorta masline, vrijeme berbe, stanje i način čuvanja ploda).

Starija ulja su uglavnom žutih nijansi dok mlado u pravilu ima izraženiju zelenu boju.

Najbitnija stvar kod procjene kvalitete ulja je njegov okus. Nećemo vas gnjaviti s kriterijima profesionalne degustacije, ali važno je da svaki potrošač zna osnovna obilježja koje ulje mora ili ne mora imati. Zato evo nekoliko smjernica:

Maslinovo ulje - bogato omega-3 masnim kiselinama pomaže u mršavljenju i reducira masnoće u jetri

Dobre karakteristike

Voćna nota

S botaničkog stajališta masline su voće, stoga dobro maslinovo ulje treba imati određen stupanj slatkoće. Ta nota može doći i od zrelih maslina i nezrelih. Maslinovo ulje treba imati miris i okus svježine.

Gorčina

Da, gorko je dobro. Masline su gorke i gorčina je karakteristika svježeg maslinovog ulja. Stupanj gorčine ovisi o tome koliko je zrela maslina, stoga je ona u maslinovom ulju pozitivna stvar. Međutim, ukusi su različiti te sami trebate pronaći ulje koje po vama ima savršeni balans između voćnih i gorkih nota.

Trpkost

Mnogi ljudi misle da je trpkost loša, ali nije. Trpkost dolazi iz nezrelih maslina i znak je svježeg maslinovog ulje. Ona također označava prisutnost određenih antioksidansa. I zapamtite da će ova paprena senzacija u vašim ustima nestati vrlo brzo, stoga ne oklijevajte.

Loše karakteristike

Pljesnivost

Pljesniv okus se pojavljuje kada se masline čuvaju nekoliko dana u vlažnom okolišu te se razvijaju gljivice.

Kiselost

Maslinovo ulje ne bi trebalo imati okus ili miris poput vina. To se događa zbog fermentacije maslina.

Metalni okus

Okus koji podsjeća na metal obično je posljedica dužeg kontakta maslina s metalnom površinom tijekom proizvodnje i skladištenja.

Užegao okus i miris

To je najčešći problem i u osnovi znači da je maslinovo ulje pokvareno. Okus podsjeća na pokvarene orahe ili ustajale krekere.

Da bi uvijek bili sigurni da kupujete izvrsno maslinovo ulje birajte ulja provjerene kvalitete. Zvijezdina maslinova ulja prepoznatljiva su po visokoj kakvoći i izvanrednom okusu te su nepogrešiv izbor kod pripreme svakog jela.