Mileram torta savršen je spoj slatkog i kiselog, a okusom je veoma slična cheesecakeu. Glavni joj je sastojak mileram (okusom sličan kiselom vrhnju), a kako glasi mileram torta recept , pročitajte u nastavku.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- sol
Za nadjev:
- 800 g milerama
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 150 g šećera
- korica limuna
Za preljev:
- 500 g šumskog voća
- 100 g šećera u prahu
(FOTO: Pexels)
Mileram torta recept :
Za početak pripremite tijesto. U posudu ubacite brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, a potom dodajte i narezani maslac na kockice. Sve zajedno promiješajte dok ne dobijete prhku smjesu. Sada dodajte i jaje pa umijesite tijesto koje potom razvaljajte na papiru za pečenje u plehu.
U drugoj posudici sada pomiješajte prah za puding i šećer, dodajte mlijeko i sve razmiješajte pjenjačom. Ostatak mlijeka zakuhajte na vatri pa ubacite puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu. U njega potom izribajte limunovu koricu, dodajte mileram pa sve dobro izmiješajte.
Nadjev sada izlijte na prhko tijesto, a na površinu smjese postavite voće koje ste prethodno izmiješali sa šećerom u prahu. Sve zajedno pecite u pećniciprethodno zagrijanojna 170 stupnjeva i pecite oko sat vremena.
Kada tortu izvadite iz pećnice, ostaviteda se ohladi na sobnoj temperaturi pa ubacite u hladnjak da se ohladi preko noći.
Mileram torta recept veoma je sličan onome za cheesecake, a za ljubitelje osvježavajućih slastica, ovo je idealan kolač.