Ostalo

Kako savršeno pripremiti povrće?

Zasitni obilni zimski obroci u prvi plan stavljaju različitu pripremu mesa. Ali povrće je toliko zahvalna namirnica koja se može pripremati na više načina i bilo bi pogrešno propustiti priliku i ne osjetiti sve bogatstvo povrtnih okusa.

Dobar tek
05.02.2018 11:33

Tipično zimsko povrće koje se lako nađe na policama trgovačkih lanaca može se pripremiti na posve različite načine koji ne samo da očuvaju boju i okus već i nutrijente samog povrća. Naravno, ne može se svako povrće obrađivati na isti način. Bitnu ulogu u tome igraju i vlastite navike konzumiranja povrća i otvorenost isprobavanju novih okusa i kombinacija. Mi vam donosimo top 5 načina na koje je najbolje pripremiti povrće.

1. Zapečeno u pećnici, povrće može biti kako glavno jelo tako i prilog mesnom pečenju. Skoro sve korjenasto povrće može se peći.

2. Napravite pire. Nekako smo se naviknuli da pripremamo pire samo od krumpira, ali i drugo korjenasto povrće jako je dobro u pireu. Na primjer, pire od bundeve će se izdvajati svojom veselom narančastom bojom. Ako u običan pire od krumpira dodate zgnječeni češnjak, ribani sir, sjeckano začinsko bilje ili ribani muškatni oraščić bit ćete iznenađeni novim dobrim okusom poznatog jela.

Par, kuhanje, hrana

3. Priprema na pari jedan je od najzdravijih načina pripreme povrća. Osim povrća, na pari se mogu spremati i druge namirnice kao što je riža.

4. Blanširanje je odličan način pripreme skoro bilo kojeg povrća koje se jede kako sirovo tako i termički obrađeno. Ako povrće uronite na nekoliko minuta u uzavrelu vodu, ono će biti skuhano izvana, a svježe i hrskavo iznutra što znatno poboljšava njegov okus i teksturu. Ako blanširate lisnato povrće, stavite ga poslije na cjedilo da se malo ocijedi voda u kojoj ste ga prethodno blanširali.

5. Jedan od popularnih i najčešće korištenih metoda koja sačuva sve nutrijente povrća je njegova svježa konzumacija u salatama. Nemojte se bojati eksperimentirati i isprobajte različite povrtne kombijacije.

Još odličnih kulinarskih savjeta pronađite na portalu Dobar tek .