Svi znamo što je ječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Osim razloga zašto je ova žitarica dobra za vaše zdravlje, saznajte kako se kuha ječam.
(FOTO: Pexels)
Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskih sportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.
Ječam sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotensku kiselinu koja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent
Količina
Energetska vrijednost
1500 kJ / 354 kcal
Masti
1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline
0,3 g
Ugljikohidrati
70,5 g
od kojih šećeri
0,1 g
Vlakna
9,1
g
Bjelančevine
10 g
Soli
0 g
U nastavku pročitajte kako se kuha ječam, a onda i kako s njim pripremiti varivo.
Upravo se čita
Upravo se čita
Priprema ječma veoma je jednostavna. Naime, na jednu šalicu ječma u posudu dodajte dvije šalice hladne vode. Kuhajte ga na laganoj vatri od 30 do 45 minuta (do kada ne omekša), a ako si želite skratiti vrijeme kuhanja za 15 minuta, stavite ga močiti u vodu preko noći prije pripreme.
Varivo od ječma
(FOTO: Pexels)
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 šalica ječma
- 2 poriluka
- 1 rajčica
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 1 žličica kurkume
- sol, papar
Ječam stavite močiti u vodu tijekom noći. Ogulite i nasjeckajte povrće. Najprije na maslinovom ulju lagano dinstajte luk, poriluk i mrkvu. Sada sve posolite i popaprite pa dodajte kurkumu. Nastavite dinstati dok se povrće ne omekša.
Ubacite i nasjeckani češnjak, još malo dinstajte pa ubacite rajčicu i ječam. Prekrijte mješavinu vodom i pustite da se sve kuha dok ječam nije skuhan, tridesetak minuta.
Dakle, sada znate kako se kuha ječam uz ćete u samo par koraka dobiti iznimno ukusno i zdravo varivo.