Rajčice nisu porijeklom iz Europe. One su bile potpuna nepoznanica Europljanima sve dok ih istraživači u 16. stoljeću nisu donijeli iz Novog svijeta na Stari kontinent.
Pa što su Talijani jeli prije rajčica? Nisu se pretjerano razlikovali od ostatka Mediterana i prehrana im se sastojala od maslina, tjestenine, graha, luka, ribe, svinjetine i divljači.
Nije poznato kako su rajčice točno doputovale do Europe. Jedna teorije zasluge pripisuje Kolumbu, dok drugi vjeruju da ih je u Europu donio Cortez oko 1520. godine. Rajčice iz 16. stoljeća nisu izgledale poput današnjih. Bile su žute i veličine cherry rajčice. Prvi zapis o njima napravio je Pietro Andrea Mattoli u svom biljnom vodiču iz 1544. godine. Nazvao ih je Pomo d'oro (Zlatna jabuka) te naglasio da ih Talijani koriste za dekoraciju ili ih jedu uz ulje i dodatak soli i papra. Ubrzo nakon toga su se počele širiti po čitavom Mediteranu.
Tijekom 16. stoljeća predstavljena je crvena sorta rajčica. Još nije sasvim poznato jesu li nastale selektivnim uzgojem ili su donijete iz Srednje/Južne Amerike. Popularnost crvene sorte je rasla tokom 17. stoljeća, pogotovo u Italiji, a prvi talijanski recepti s rajčicama pojavili su se krajem 17. stoljeća.
Ako gledamo globalnu sliku, rajčice su se vrlo sporo širile po svijetu. Na primjer, rajčice su u Sjevernoj Americi tek postale popularne sredinom 19. stoljeća što je pomalo ironično jer su podrijetlom iz Amerike.
Dakle, koji je razlog talijanske zaluđenosti rajčicama? Odgovor je puno jednostavniji nego što mislite! Naime, Italija pruža savršene uvjete za uzgoj rajčice, od pogodnosti tla do vremenskih prilika. Rajčice u tim uvjetima daju velike prinose uz relativno malo rada u usporedbi s drugim povrćem. Osim toga, ukusan, mesnati okus rajčice je obogatio talijanska jela koja su do tad bila uglavnom sastavljena od puno žitarica i graha.
Rajčica je danas trademark Italije i njihove kuhinje. Talijanima možemo zahvaliti za brojna ukusna jela, a u većini njih rajčica je lajtmotiv. Možemo samo biti zahvalni što su Talijani počeli eksperimentirati sa rajčicom jer bez nje brojna popularna jela bi bila vrlo osiromašena. Zamislite samo taj horor jedenja pizze bez umaka od rajčice!
Talijani jedu rajčicu uz gotovo sve i uvijek će pronaći način da je uguraju u recept. Jedu je kao dodatak tjestenini, kao salatu, punjenu...Ako ste i vi ludi za rajčicama, isprobajte izvorni okus talijanske rajčice uz Mutti proizvode. Sljedeći put prilikom pripreme jela, obogatite svoj obrok rajčicom i uživajte u okusu Mediterana.