Natjecatelji moraju skuhati jedno glavno jelo u 60 minuta, a koji obavezno mora sadržavati crni češnjak kao ključnu namirnicu. Međutim, natjecatelji ga nikada u životu nisu vidjeli, a kamoli s njim kuhali!
Na radnim jedinicama dočekalo nas je zvono. Kad je Morana podigla to zvono, vidio sam staklenu zdjelicu s nečim crnim. Odmah sam pomilsio da ćemo kuhati s ugljenom, a Morana je mislila da su to gumeni bomboni! Ne znam što je to, ali izgleda crno i ružno", našalio se Domagoj koji nije bio jedini iznenađen namirnicom s kojom natjecatelji započinju novi tjedan kuhanja u kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.
Crni češnjak je izrazito aromatičan i s njim treba biti jako pažljiv. Nije toliko intenzivan kao bijeli, obični, ali je smatram trik namirnicom jelr ima jaku sekundarnu aromu. Asocira na suhe šljive, asocira na suhe smokve, a opet ima jedan jak okus češnjaka. Crni je češnjak zapravo običan češnjak koji je fermentirao u komori s visokom toplinom dok ne dođe do prepoznatljive tamne boje. U tom se procesu koncentrira šećer i dolazi do promjene kompletne arome češnjaka. Može se koristiti i za ribe i za mesna jela, te se često koristi u umacima. Zapravo ima neograničene mogućnosti korištenja, samo ga pametno dozirajte", kazao je chef i član žirija Mate Janković natjecateljima koji su, slušajući ga, mirisali, pipkali i pročavali tu čudnu namirnicu".
Tomislav Špiček crni češnjak voli stavljati u salate i razne, hladne umake, ali ga ne voli previše termički obrađivati zbog karakterističnog voćnog okusa. Čak i svoje slastičarke nadahnjuje da ga koriste u slasticama, ali, kako Špiček u šali kaže, cure nisu dovoljno hrabre".
Tko će biti dovoljno hrabar i pogoditi s omjerom crnog češnjaka u svojim tanjurima, doznat ćemo u ponedjeljak, 18. rujna u 21 sat, kada se na RTL-u prikazuje nova epizoda gastro showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' .