Ostalo

Katastrofa! Ne znaju razliku između lignje i lignjuna!"

Sara i Anna pozvale su Pažanina da ih savjetuje kako napraviti gulaš od lignji. Ono što je njega iznenadilo jest da djevojke ne znaju što zapravo imaju na tanjuru!

Press
22.02.2017 12:34

Anna i Sara su iz nabavke dobile svega nekoliko lignji, pa su se dosjetile da žiriju na kušanje donesu gulaš. S obzirom da su dobile premalo namirnica, prijateljice su u pomoć pozvale splitskog chefa i člana žirija, Ivana Pažanina .

Na Ivanovom licu dalo se naslutiti da nešto nije uredu na Sarinoj i Anninoj radnoj jedinici. Svatko bi pomislio da se radi o gluašu, no Pažanina je ustvari iznenadilo to što djevojke nisu znale prepoznati što su dobile na tanjuru!

Gdi su lignje? Nisu vam to lignje. Nisu ni sipe. To su lignjuni ! Katastrofalna greška! To je to neznanje, ustvari neka minimalna doza znanja koja se na momente izgubi i onda totalno uđem u crveno", objasnio je Pažanin što ga je izbacilo iz takta. Priznaje i da su natjecatelji u dućanu imali u ponudi i lignje i lignjune, te da su im tako zapravo postavili zamku, da vide znaju li prepoznati te dvije vrste.

Ako mislite da je lignjun muška inačica lignje, gadno se varate. Lignjun ili totanj je manji od lignje, ima više roze boje na sebi i ima manje mesa nego lignja (kažu da je meso žilavije, pa se treba duže termički obrađivati, te da nema nikakav okus). Jednako tako, lignjuni imaju peraju na samom dnu tijela, dok se lignjine protežu po gotovo čitavoj dužini tijela. Osim toga, lignje imaju manju, to jest, kraću glavu od lignjuna. Najveća razlika je, naravno u cijeni i dostupnosti. Jadranske lignje iznimno su skupe upravo zato što ih nema toliko puno. Lignjuni su ipak otporniji, nešto brže se razmnožavaju, te su dostupni u ribarnicama diljem zemlje gotovo svakodnevno.

Ne propustite novu epizodu showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' večeras u 21:30 sat na RTL-u!