Ostalo

Klice mungo graha čiste organizam i jačaju funkciju jetre!

Najbolja hrana koju možete sami uzgojiti su klice, a njihov nevjerojatan sastav čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani kod osoba koje teže savršenom zdravlju.

Press
06.10.2017 16:00

Najpoznatija i najčešće konzumirana klica na svijetu je klica mungo graha , također vrlo slasna i nevjerojatno isplativa. Zeleni sitni grah tako daje čak učetverostručenu biomasu uz nježan okus i prijatnu hrskavost.

Određene vrste klice imaju određena ljekovita svojstva. Tako klice mungo graha pomažu dezinficirati krv i jetra te regulirati kolesterol. One čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre i krvi, a u sebi sadrže proteine, folnu kiselinu, mnogo minerala poput kalcija, cinka, željeza i magnezija, kao i B vitamine. Porcija klica na dan nadoknađuje nedostatak hranjivih sastojaka i posebno važne vitalne energije.

Mungo grah ili zelena soja je mahunarka porijeklom iz Azije, gdje se njegove klice najviše koriste. One rastu dva do pet dana pa ovisno o tome, klica može biti kraća ili duža. Jako mlade klice koriste se za variva ili namaze, a duže se mogu prokuhati i jesti kao salata, pržiti u woku s drugim povrćem ili se mogu sirove stavljati u proljetne rolade.

Svakako imajte na umu da su klice najsvježija hrana, koja u trenutku kada ju uzimamo još uvijek ima proces rasta u sebi, još nisu počeli procesi raspadanja hranjivih sastojaka. Jer, što više vremena prođe od ubiranja do konzumiranja biljke, vitamini i ostale nutritivne tvari u biljci će se više smanjiti.

Mungo grah pripremale su Naima i Martina, a žiriju su ga servirale kao salatu, što je svima jako prijalo. Hoće li djevojke opet impresionirati žiri nekom zdravom namirnicom, ne preostaje nam ništa drugo već pratiti u novim epizodama showa Tri, dva, jedan – kuhaj!".