Ostalo

Klice - namirnica prepuna nutritivnih sastojaka

Polako ali sigurno trend uzgajanja i konzumiranja klica uvukao se i u svakodnevnu kuhinju.

Press
08.05.2016 17:00

Prvi zapisi o ovim, nama još uvijek nedovoljno približenim biljkama, pronađeni su u Kini - ondašnje stanovništvo ih je konzumiralo prije pet tisuća godina, te su vjerovali u njihova iscjeliteljska svojstva.

Iako naizgled krhke građe, klice su prepune svih važnih i nezamjenjivih elemenata za naš organizam. Obiluju vlaknima, vitaminima, masnim kiselinama i enzimima, a odličan su izvor magnezija, kalija, kalcija, magnezija, željeza i mangana.

Još jedna pozitivna stvar je činjenica da ih možete uzgajati sami u toplini svog doma i to od sjemenki koje su dostupne u širokoj prodaji. To mogu biti brokula, kupus, špinat, repa, rotkva, luk, zelena salata ili celer, razne mahunarke poput graška, leće i soje, zatim lan, sezam ili suncokret, ili pak orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha ili kikirikija.

Preporuka je da se klice konzumiraju svježe – na salatu ili kao prilog i dekoracija uz glavna jela. Termičkom obradom se gube hranjivi sastojci u njima, a one će istovremeno postati mekane i bez forme. Možete im dodati malo soli i ulja, a bez ičega su odlične u sendvičima.

Koristite li vi klice? Podijelite iskustva s nama!