Ostalo

Koja je razlika između škampa, kozica i gambera?

Ljubitelji morskih specijaliteta vole ove narančaste i sočne račiće na sve moguće načine, no rijetki će na tržnici znati raspoznati prave škampe među kozicama.

Press
16.10.2017 19:00

Škampi i kozice manji su rođaci jastoga, vrlo popularni i široko rasprostranjeni, a pripremaju se na razne načine – na buzaru, na gradele ili u rižotu. Mnogi ih obožavaju jesti, ali često zapravo nisu sigurni jedu li prave škampe ili kozice!

Kada su u ljušturi, škampi i kozice vrlo su slični. Međutim, škampi su račići narančasto-ružičaste boje koje krase karakteristično duga i tanka kliješta te duge noge. Njihov rep sastoji se od povezanih kolutića u nizu, a svaki kolutić na bočnim stranama ima špičasti završetak, dok se na kraju repa nalazi nešto slično maloj peraji, nalik lepezi.

Škampi

Kod škampa se kao delikatesa najviše cijeni donji dio trupa. Njegov ukusan i blago sladunjav okus ovisi o temperaturi vode u kojoj je račić živio, jer što je voda hladnija, to je meso ukusnije.

Za razliku od škampa, kozice su račićibez kliješta obično svijetlo crvenkaste bojeiliboje breskvekoje često zovu i gamberima.Postoji još dvije veličine kozica: gamberelli ili ružičaste kozice delikatesnog okusa (u kombinaciji prženih plodova mora) i gamberi rossi izrazito crvene boje i jakog okusa. Kozice imaju vrlo kratke noge,slabiju i mekšu ljusku te uži rep od škampa.

Kozice

Bez obzira na veličinu, sve vrste kozica mogu se kuhati kratko u kipućoj slanoj vodi, a najbolje ih je kuhati u morskoj vodi dok ne dobiju nježnu ružičastu boju. Male se kozice kuhaju 1-2 minute, a one velike do 5 minuta.

Hoće li kandidati iz kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' znati razliku između ovih račića, pogledajte sutra u 21sat na RTL-u!