Ostalo

Koja je tajna pravih, domaćih trganaca?

Međimurci su jako ponosni na svoju domaću, ručno rađenu tjesteninu poput krpica, trganaca ili šiškrlina. Toliko ju je jednostavno pripremiti da ćete se upitati – u čemu je kvaka?

Press
13.03.2017 18:32

Tri najbitnije stvari u pripremi trganaca su njihova jednostavnost, čistoća okusa i brzina pripreme.

Mnogi danas više ne rade domaće tijesto nego kupe gotovo. No, za najfinije trgance ne treba znanstvena fantastika - tijesto se zamijesi s brašnom i toplom vodom, a u nekim receptima se doda i malo ulja. Ako je voda hladna, tijesto nikad neće biti tako podatno i lako za obradu.

Baš kao što će Špiček reći Sanji u večerašnjoj emisiji, tijesto treba oblikovati u kuglu iz koje se prstima otkidaju komadići tijesta koji se potom stave u vruću, slanu vodu na štednjaku.

Međimurska domaća tjestenina najčešće se poslužuju kao prilog, ali u nekim slučajevima može biti izvrsno samostalno jelo.