Ostalo

Kompletni vodič za najfinije sendviče od svinjske lopatice

Najvažniji preduvjet za pripremu sendviča od trgane svinjetine je odabir dobrog komada mesa.

RTL
24.02.2016 10:22

Za ovo jelo najčešće se uzima svinjska lopatica jer je sočna i ukusna, ali i cjenovno prihvatljiva. Osim dobrog okusa i malo uloženih sredstava, sporo kuhana svinjetina ima nisku stopu neuspjeha. Trganu svinjetinu ćete teško zabrljati, a evo i nekoliko savjeta za malo drugačije, ali najfinije sendviče:

Odabir mesa

Prvi je korak da, naravno, nabavite svježi komad svinjske lopatice . Pri tome svakako vodite računa o količini mesa koja vam je potrebna. Primjerice, računajte da vam je četiri kilograma mesa dovoljna za 30-40 sendviča. Možda vam se čini zgodnije da odaberete meso bez kosti, no kost će vam pomoći da dobijete ravnomjerno pečeno meso. Naime, kost djeluje kao toplinski vodič i pomaže u postizanju jednake unutarnje temperature mesa.

Lopaticu natrljajte sa soli i šećerom

Kuhinja se svodi na eksperimentiranje i svatko slaže svoj savršen recept. Bazu možete pripremiti na način da meso natrljate sa soli i šećerom. Da, šećerom – ne bojte se toga jer će dati poseban šmek . Natrljano meso ostavite preko noći i sutradan odbacite tekućinu koja se nakupila na dnu i nastavite s pripremom.

Začinite prema ukusu

Sada je vrijeme da začinite meso. To možete napraviti gotovom smjesom, no mi navijamo za to da složite vlastitu kombinaciju. U to ime šaljemo naš prijedlog: 1/4 šalice šećera , 2 žličice mljevene paprike , 3/4 žličice luka u prahu, 1/2 žličice svježe mljevenog papra , 2 žlice soli, 2 žličice čilija u prahu, 1/2 žličica klinčića i 1/4 žličice cimeta .

Pecite tri do šest sati

Svinjsku lopaticu treba peći na niskoj temperaturi. Postavite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite dok se meso ne počne raspadati. Trajanje pečenja ovisi o količini mesa i može trajati od tri do šest sati. Okrenite masnu stranu svinjetine prema gore i prekrijte folijom. Posljednjih sat i pol uklonite foliju i povećajte malo temperaturu pečenja.

Premaz za hrskavu koricu

Možete meso premazivati za čitavo vrijeme pečenja ili zadnjih sat i pol vremena kad uklonite foliju. Premaz ima važniju svrhu od samog ukusa; stalno premazivanje stvara ljepšu i hrskaviju koricu. Što više premaza stavljate, više ćete arome dobiti. Ako primijetite da je površina mesa poprimila smeđu boju, prekrijte ga ponovno folijom.

Trganje svinjetine

Prvo ostavite svinjetinu pola sata da odmara". Na taj način će sačuvati svoju sočnost. Nakon što se ohladila, trgajte svinjetinu na trakice pomoću dvije vilice ili možete biti neuredni i koristiti ruke. Natrgani dio ostavite sa strane.

Umak s kiselkastom notom

Meso je cijeli dan u pećnici, a već ste ga dovoljno začinili i premazivali tijekom pečenja. Imajući to na umu, razmislite želite li ga opterećivati s umakom. Ako poželite kombinirati umak s mesom, koristite otprilike na dva kilograma mesa pola šalice umaka. Umak je najbolje da napravite u vlastitoj izvedbi, a kiselkasti okus umaka bi u potpunosti zaokružio okus mesa.

Odabir peciva

Sada je vrijeme da složite svoj sendvič. Najbolje će biti da uzmete peciva za hamburgere. Pecivo tostirajte na maslacu u tavi i tako ćete dobiti hrskavi sloj i bogatiji okus.

Prilozi

Uz mekano meso paše hrskavi prilog. Za vaše sendviče od trgane svinjske lopatice, preporučamo salatu od kupusa , sjeckani luk ili obične kisele krastavce .

Dobar tek!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.