Školjke, naravni odresci, teleći odresci, divljač i druga jela koja ne zahtijevaju dugu pripremu prikladna su za flambiranje. Mnogi deserti takoder se dobro slažu s ovakvim načinom pripreme, a najpoznatije među njima vjerojatno su palačinke Crepes Suzette.
Najčešća pića koja se koriste za flambiranje su konjak, viski, gin, rum i razni likeri. Preporuča se jela od mesa i ribe flambirati konjakom, viskijem, rumom ili ginom, a slatka i voćna jela jakim likerima.
I zapamtite - upaljeni alkohol treba pustiti da gori dok se plamen sam ne ugasi, jer dokle god gori, jelo apsorbira njegov ukus i aromu. Upravo je to napomenuo Špiček kada je vidio Borisa kako u showu Tri, dva, jedan – kuhaj!" puhanjem gasi vatru u tavi.
Kod kuće možete probati naš prijedlog – flambirane jagode !
U tavi zagrijte malo maslaca i potom stavite jagode. Dok je još vruće, prelijte sve konjakom ili rakijom od trešanja te zapalite. Dodajte malo meda i malo likera od oraha. Poslužite uz sladoled od vanilije.