Ostalo

Korijander ili peršin

Natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" napustili su svjetske kuhinje, no čini se da im je okus korijandera ostao vrlo drag, pa ga sad stavljaju i u jela hrvatske tradicije. Naravno, sasvim slučajno jer korijander izgledom sliči na peršin!

Press
03.03.2016 19:02

Natjecatelji se lako daju zbuniti dok u žurbi kupuju u dućanu na setu, pa umjesto peršina 'zgrabe' korijander. Tomislav Špiček ih je tijekom kušanja bez osmjeha na licu pitao što su stavili u tanjur – peršin ili korijander ?

Korijander je u posljednjih nekoliko godina kod nas doživio veliku popularnost dolaskom tajlandske, kineske i meksičke hrane jer se on u svim dijelovima svijeta osim na Mediteranu upotrebljava više nego peršin. Vrhunski chefovi se slažu da je razlika između peršina i korijandera više no očita, no amateri kuhari očigledno ih trebaju naučiti, makar i na teži način.

Iako sliče po obliku lišća i boji, miris i okus vam mogu pomoći u razlikovanju - korijanderov okus vuče na spoj peršina, limuna i kadulje, dok peršin ima blag, papreni okus.