Ostalo

Krafne recepti: Kako na 2 načina pripremiti krafnice?

Ovi će krafne recepti razveseliti svakoga tko ih isproba jer što je bolje od ovih svježe spremljenih slastica?

RTL.hr
24.05.2021 06:00

Krafne su jedan od simbola poklada, ali jedemo ih kroz cijelu godinu. S čokoladom, marmeladom, vanilijom, nema pravila kada je njihovo punjenje u pitanju, a ako želite pokušati napravitidomaćekrafne, donosimo vam krafne recepti - jedan klasičan, a jedan bez glutena.

Krafne

(FOTO: Pexels)

Krafne recepti :

Klasične krafne

Za pripremu vam je potrebno:

- 1 jaje

- 1 žumanjak

- prstohvat soli

- 500 g glatkog brašna

- 4 g suhog kvasca

- 300 ml mlijeka

- limunova korica

- 3 žlica margarina

- 2 žlice ulja

- 2 žlice šećera

- šećer za posipanje

- 1 vanilin šećer

Zagrijte mlijeko, a dokle u posudicu namrvite kvasac s prstohvatom šećera pa u smjesu dodajte toplo mlijeko. Ostavite da se diže desetakminuta. Za to vrijeme u drugoj posudi umutite jaje, žumanjak, šećer, ulje i vanilin šećer. Kada je prošlo 10minuta, u novu posudu ubacite brašno te dodajte uzdigli kvasac, jaja, limunovu koricu te prstohvat soli. Mikserom počnite mijesiti tijesto i postepeno dodajte ostatak toplog mlijeka.

Kada vidite da se tijesto počelo odvajati od posude, krenite ga mijesiti rukama na pobrašnjenoj površini. Dodajte još brašna po potrebi, a kada dobijete glatko tijesto, preselite ga u posudu i prekrijte krpom da se mu se veličina utrostruči.

Kada se tijesto diglo, još ga kratko dodatno mijesite pa razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i ostavite ih da se uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu kako bi se i ona dizala.

Sada u loncu zagrijte ulje te u njega polako stavljajte krafne. Smanjite vatru te nakon 20-ak sekundi okrenite krafnena drugu stranu. Kada je i druga strana gotova, izvadite ih iz ulja te ih špricaljkom za kreme napunite željenim punjenjem.Na kraju po njima posipajte bijeli šećer koji će im dati dodatnu slatkoću i originalni izgled.

Krafne bez glutena

Kada pripremate krafne bez glutena, postupak je identičan samo umjesto običnog brašna koristite ono bezglutensko, a dodajte još i 50 g tapioke. Tapioku dodajte u smjesu brašna u koje potom ubacite uzdigli kvasac.

Ovi će krafne recepti razveseliti svakoga tko ih isproba jer što je bolje od ovih svježe spremljenih slastica?