Krafne su jedan od simbola poklada, ali jedemo ih kroz cijelu godinu. S čokoladom, marmeladom, vanilijom, nema pravila kada je njihovo punjenje u pitanju, a ako želite pokušati napravitidomaćekrafne, donosimo vam krafne recepti - jedan klasičan, a jedan bez glutena.
(FOTO: Pexels)
Krafne recepti :
Klasične krafne
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 500 g glatkog brašna
- 4 g suhog kvasca
- 300 ml mlijeka
- limunova korica
- 3 žlica margarina
- 2 žlice ulja
- 2 žlice šećera
- šećer za posipanje
- 1 vanilin šećer
Zagrijte mlijeko, a dokle u posudicu namrvite kvasac s prstohvatom šećera pa u smjesu dodajte toplo mlijeko. Ostavite da se diže desetakminuta. Za to vrijeme u drugoj posudi umutite jaje, žumanjak, šećer, ulje i vanilin šećer. Kada je prošlo 10minuta, u novu posudu ubacite brašno te dodajte uzdigli kvasac, jaja, limunovu koricu te prstohvat soli. Mikserom počnite mijesiti tijesto i postepeno dodajte ostatak toplog mlijeka.
Kada vidite da se tijesto počelo odvajati od posude, krenite ga mijesiti rukama na pobrašnjenoj površini. Dodajte još brašna po potrebi, a kada dobijete glatko tijesto, preselite ga u posudu i prekrijte krpom da se mu se veličina utrostruči.
Kada se tijesto diglo, još ga kratko dodatno mijesite pa razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i ostavite ih da se uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu kako bi se i ona dizala.
Sada u loncu zagrijte ulje te u njega polako stavljajte krafne. Smanjite vatru te nakon 20-ak sekundi okrenite krafnena drugu stranu. Kada je i druga strana gotova, izvadite ih iz ulja te ih špricaljkom za kreme napunite željenim punjenjem.Na kraju po njima posipajte bijeli šećer koji će im dati dodatnu slatkoću i originalni izgled.
Krafne bez glutena
Kada pripremate krafne bez glutena, postupak je identičan samo umjesto običnog brašna koristite ono bezglutensko, a dodajte još i 50 g tapioke. Tapioku dodajte u smjesu brašna u koje potom ubacite uzdigli kvasac.
Ovi će krafne recepti razveseliti svakoga tko ih isproba jer što je bolje od ovih svježe spremljenih slastica?