Ovo zeljasto mediteransko povrće zelene je boje, a okus joj se može opisati kao slatko-gorkast. Podrijetlo raštike je nepoznato, ali se zna da su je uzgajali u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je počeli saditi početkom četvrtog stoljeća. Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata.
Raštika je dostupna u svim godišnjim dobima jer joj ne smetaju visoke temperature, a otporna je i na niske. Od svih kupusnjača najviše obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcijem. Toplo se preporuča u jelovniku kod osoba s visokim krvnim tlakom i koji boluju od osteoporoze, te kod trudnica jer je raštika izvanredan izvor folne kiseline. Ujedno smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje očiju.
Kuha se na pari ili u slanoj vodi, ali i pazite da je ne prekuhate jer tada postaje gorka i gubi hranjive tvari. U toplijim mjesecima raštika je tvrđa i potrebno ju je kuhati 1 minutu duže.
Ina i Dina imale su priliku skuhati raštiku u zadatku improvizacije, i to baš po guštu članice žirija, Željke Klemenčić, koja je rekla da je njihova raštika fantastična".