Ostalo

Kraljica sarma: Izmislili su je Bugari, ime joj dali Turci, a obožavaju je svi!

Ono što je mala crna haljina u garderobi svake žene, to je sarma u kuhinji. Klasično jelo koje gotovo svi obožavaju i koje tradicionalno vežemo za hladnije dane.

Press
04.02.2016 15:07

No kandidati Bijelog tima u trećoj emisiji kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" poželjeli su malo promijeniti tradiciju, što nikako nije naišlo na odobravanje članova žirija pa im je tako Željka poručila da ne petljaju po svetinji zvanoj sarma!

Sarma je jelo koje se radi od smjese miješanog mesa i riže, umotanom u list kiselog kupusa. Doduše, to je ona verzija koju u Hrvatskoj najčešće vidimo i jedemo, ali smatra se da sarma potječe iz Bugarske, samo što je u njihovoj verziji umjesto kiselog kupusa - svježi bijeli kupus.

Ime je dobila po turskoj riječi sarmak" što znači zarolati, a danas je kao jelo rasprostranjena po cijelom Balkanu, ali i jugozapadnoj Aziji.