Ostalo

Kraljica svih svečanih stolova

Znate li da Francuzi zovu makedonskom salatom, a Rusi pak salatom Olivier po poznatom francuskom kuharu koji je radio u Moskvi sredinom 19. stoljeća*

Press
21.03.2016 17:00

Iako je francuzi zovu macédoine de légumes , što se prevodi kao miješana salata od voća, uskoro je postala sinonim za sve miješane salate koje se rade od više namirnica, a istovremeno aludiraju na raznolikost naroda koji je živio u makedonskom carstvu za vrijeme Aleksandra Velikog.

Mi na našim prostorima imamo distinkcije što se tiče salate Olivier i ostalih salata, a jednako tako razlikujemo francusku i rusku salatu – barem po našim uvjetima. Francuska salata se radi od graška, mrkve, kuhanih jaja i krumpira, kiselih krastavaca, senfa, majoneze i kiselog vrhnja, a ruska salata su svi ti sastojci uz dodatak šunke.

U Portugalu se onda jede s piletinom, a u Iranu uz dodatak slanutka. Ipak, i kod nas su se pojavili neki noviteti, pa se često na blagdanskom stolu mogu pronaći varijacije sa sjeckanom jabukom ili pak celerom.

U francuskoj, ali i sličnim miješanim salatama, važno je naći dobar omjer namjernica, ne prekuhati ih i bogato ih začiniti. Zbog jaja u majonezi, ali i kuhanih jaja, dobro ju je konzumirati hladnu i svježu, kako ne bi došlo do trovanja salmonelom.

Omiljen je prilog uz različite pečenke – odojka ili janjetinu, a uz nju se može jesti i drugo mlado proljetno povrće, poput mladog luka.