Talijanska kuhinja nam je dala neka od najpoznatijih i najomiljenijih jela ikad, poput pizze i lasagna. Čar talijanskih jela krije se u kvalitetnim i svježim sastojcima, jela su uglavnom vrlo jednostavna i nepretenciozna, a ipak su fenomenalnog okusa... Neki od tipičnih sastojaka u talijanskoj kuhinji su maslinovo ulje, bosiljak, crno vino, tjestenine, češnjak, sir i naravno rajčice... Fuzija ovih sastojaka stvara pravi dolce vita na tanjuru.
Kako je rajčica jedan od ključnih sastojaka talijanske gastronomije, donosimo nekoliko jela u kojima rajčica vodi glavnu riječ ili je ekstra sastojak za dodatno poboljšanje okusa.
Juha od rajčice je sigurno jedan od omiljenih zalogaja u ljetnom razdoblju. To je rustikalna juha s rajčicom, češnjakom, lukom, začinima i naravno, kruhom. Ovo jelo je dokaz da ne trebate skupe namirnice i vještine profesionalnog chefa da bi spremili spektakularan obrok. Za juhu je najbolje koristiti zrele svježe rajčice, ali ako ih nemate pri ruci ( jer nije kolovoz i rujan), neće pogriješiti i ako koristite pelate.
Škampi fra diavolo su omiljeno talijansko jelo svih onih koji vole malo ljuću hranu. Diavolo" je talijanska riječ za vraga, a žarki crveni umak od pelata dobiva svoju ljutinu od ljuskica čilija.
Ne zaboravimo i na lajtmotiv talijanske kuhinje umak od rajčice koji će se sljubiti uz svaku tjesteninu, ali odlično paše i u pasta free jelima. Tradicionalni umak od rajčice priprema se još od 18-tog stoljeća u Italiji . Umak je jednostavan, a zbog punog i aromatičnog okusa brzo ga je zavolio cijeli svijet. Na primjer, ne postoji Dalmatinac koji može odoljeti šalši uz manistru. Umak od rajčice možete jesti toplog i hladnog, kao prilog ili uz malo dodataka kao samostalno jelo.
Focaccia je tanka pogača iznimno popularna u Italiji. Tijesto nalikuje onome za pizzu, a začinjava se s maslinovim ulje, soli, ružmarinom i prilogom po želji. Jedna od najomiljenijih verzija je ona s rajčicom, ali mnogi vole i one s maslinama, lukom ili mesom. Ako planirate zabavu za društvo, poslužite im focacciu i oduševite nepca svojih gostiju ovim vrlo jednostavnim, a opet efektnim jelom.
Piletina Parmigiana je još jedan od talijanskih klasika. Od same pomisli na pohanu piletinu u umaku od rajčice i bosiljka sa zapečenom mozzarellom i parmezanom rastu zazbubice. Jelo je vrlo jednostavno za pripremiti, a jako ukusno.
U Hrvatskoj su arancini ušećerene i aromatizirane korice naranče, dok u Italiji označavaju kuglice od riže pržene u ulju. Kuglice su mogu napuniti s raznim nadjevima, ali najčešće se pune s raguom, mozzarellom ili sušenom rajčicom. Ako već ne koristite rajčicu za nadjev, uvijek možete poslužiti pržene kuglice s umakom od rajčice. Odlična stvar kod ovog jela je što možete iskoristiti ostatke rižota od dana prije i napraviti sasvim novo jelo od njega.
Talijanska kuhinja je iznimno raznolika, raspon okusa ide od pikantnih aroma pa sve do kremastih tekstura. Gastronomska prostranstava Italije možete rekreirati i u svojoj kuhinji. Za jedinstvena kulinarska iskustva s izvornim okusom rajčice birajte Mutti proizvode .