Kremšnite su poznati zaštitni znak Samobora.Ova tradicionalna slastica priprema se od osnovnih sastojaka svake kuhinje, a u kategoriji kremšnite recepti , donosimo vam klasičanrecept za ove slastice.
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 8 jaja
- 200 g šećera
- 2 vanilina šećera
- 60 g brašna
- šećer u prahu
(FOTO: Pexels)
Kremšniterecepti :
Najprije lisnato tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa svaki od njih lijepo razvucite na veličinu odabranog plehaza pečenje. Svaku od njih zasebno pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva petnaestakminutadok ne poprime zlatnožutu boju.
Sada odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u čvrst snijeg. U žumanjke u drugoj posudi dodajte šećer, vaniline šećere, brašno i nekoliko žlica mlijeka (ostatak mlijeka zagrijte na štednjaku).
Sada smjesu od žumanjaka kuhajte na laganoj vatri te postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu. Kada se ona ohladi, u nju ubacite snijeg bjelanjaka.
Smjesu prelijte preko jedne kore pa je preklopite drugom i posipajte šećerom u prahu. U kategoriji kremšnite recepti , ovo je originalan recept za najbolje kremšnite.