Ostalo

Kruška – odlična za desert, ali i rakiju!

Ovu slatku sočnu voćku još je Homer u Odiseji prozvao darom bogova", a na dvoru Louisa XVI. kruške su se smatrale simbolom luksuza.

Press
28.11.2017 11:00

Aromatične, sočne i ljekovite, kruške pripadaju porodici ruža, baš kao i jabuka, dunja, breskva, šljiva i brojno drugo voće, a smatra se da su porijeklom iz Male Azije. S obzirom na to da postoji oko tisuću sorti krušaka, razlikujemo ih po boji, veličini, obliku, okusu i vremenu dozrijevanja. Kruška, koju često zovu i kraljicom jesenskog voća, ima okrugli plod, koji se sužava prema vrhu peteljke, a ovisno o sorti, tanka kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili kombinacija navedenih boja. Meso joj je sočno i slatko s pomalo zrnatom strukturom. Sredina ploda, kao i kod jabuke, sadrži nekoliko sjemenki. Razne sorte krušaka dostupne su cijele godine, iako je prava sezona od kolovoza do listopada.

Od krušaka se prave različita slatka jela. Ukoliko ih jedete svježe, jedite ih s korom, bogatom dijetalnim vlaknima. Možete ih konzumirati samostalno ili u kombinaciji s jakim sirevima, poput gorgonzole, parmezana, stiltona ili roqueforta . Također su izvrstan dodatak jesenskim i zimskim salatama. Kruške se mogu konzervirati sa šećerom u obliku kompota i džema ili s octom uz dodatak sjemenki gorušice i hrena.U industrijskim uvjetima kruške se mogu sušiti i konzervirati, od njih se također pripremaju likeri i rakije u kojima se unutar boce često nalazi cijela kruška. Među najpoznatije i najcjenjenije sorte pripada viljamovka, kasna ljetna sorta koja je otkrivena kao slučajni sjemenjak u Engleskoj oko 1770. godine. Inače, riječ je o sorti kruške koja se i više nego udomaćila u našoj zemlji, pa se tako od nje dobiva i jedna od najkvalitetnijih rakija.