Ostalo

'Kuhanje je umjetničko-manualni posao'

Šarmantni splitski chef i član žirija showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" otkriva koliko je istovremeno težak i ispunjujuć posao biti glavni šef kuhinje, te što će biti na jelovniku njegovog restorana u Splitu.

Press
19.05.2018 16:00

Ivan Pažanin svjestan je da se u popularni RTL-ov kulinarski show prijavljuju kuhari amateri, koji sa samo osnovnim kulinarskim znanjem, bez pritiska i vremenskog ograničenja kuhaju za svoju obitelj i prijatelje. Ako se natjecatelji žele nastaviti baviti kuhanjem u svojem životu, Ivan iostaličlanovižirija učinit će sve kako bipromijenili njihov način razmišljanja jer osim talenta , pravi chef mora imati čeličnu volju i stalno težiti prema edukaciji u gastronomiji.

Apsolutno veliku ulogu u tome igra obrazovanje i ništa se neće dogoditi slučajno. Ja znam što sam sve prošao da bi došao do pozicije na kojoj jesam i to je, osim talenta, tražilo užasno puno truda, strpljenja i rada. Kuhanje je, rekao bih, jedan umjetničko-manualni posao , ponekad na granici fizičke izdržljivosti gdje istovremeno morate imati "ono nešto" u sebi, ali i puno na tome raditi. Bez ljubavi prema poslu nema ničeg, mene je to guralo.", otkrio je Ivan u intervjuu za jedan portal, dodavši kako je u vrlo ranoj fazi svog života odlučio da će biti kuhar.

Napokon se njegov trud, višegodišnje educiranje i putovanje po mnogim izvanrednim gastro destinacijama isplatio. Ivan je kuhao na kruzeru za bogate turiste, za svjetsku sportsku elitu u Cannesu te nekoliko godina vodio kuhinju trogirškog restorana. Sada se, nakon toliko godina izbivanja, vratio kući, natrag u Split, gdje uskoro za javnost otvara vrata novog restorana .

Restoran će se nalaziti na splitskoj rivi i čim sam ušao u prostor, osjetio sam da je to to, zaista je fantastično. Nisam ni sanjao da ću se u ovom trenutku vratiti kući u Split, ali uz podršku vlasnika te sommeliera Roka Bekavca osmislili smo koncept s kojim smo jako zadovoljni i s kojim želimo podići razinu usluge na jedan drugi nivo. Ustrojavamo kuhinju, na tome radimo konstantno, testiramo jelovnik i čekamo otvaranje kada ćemo moći vidjeti reakcije gostiju. Restoran će biti tipično mediteranski , ali kad pričamo o Mediteranu to je zaista širok pojam; od začina, do ribe i mesa, bogat je utjecajima. Ja prakticiram domaću recepturu na moderniji način i to ćemo ponuditi gostima.", kazao je Ivan kojem inspiracija za jelovnik dolazi iz učenja, razgovora s drugim chefovima, iz namirnica koje su prisutne na tržištu...

Ivan i njegovi kolege u žiriju čeka težak i pomalo nezahvalan zadatak. Finale showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" opako se bliži, a u natjecanju je ostalo pet parova koji se bore za titulu pobjednika!
Ne propustite nove epizode showa od ponedjeljka do četvrtka u 21:30 na RTL-u!