Svi znamo što jeječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Osim razloga zašto je ječam dobar za vaše zdravlje, saznajte kako se vrši pravilno kuhanje jecma .
(FOTO: Pexels)
Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskihsportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.
Ječamsadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotenskukiselinukoja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 1500 kJ / 354 kcal
Masti 1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,3 g
Ugljikohidrati 70,5 g
od kojih šećeri 0,1 g
Vlakna 9,1 g
Bjelančevine 10 g
Soli 0 g
U nastavku pročitajte kako pravilno izvesti kuhanje jecma , a onda i kako s njim pripremiti varivo.
Priprema ječma veoma je jednostavna. Naime, na jednu šalicu ječma u posudu dodajte dvije šalice hladne vode. Kuhajte ga na laganoj vatri od 30 do 45 minuta (do kada ne omekša), a ako si želite skratiti vrijeme kuhanja za 15 minuta, stavite ga močiti u vodu preko noći prije pripreme.
Varivo od ječma
(FOTO: Pexels)
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 šalica ječma
- 2 poriluka
- 1 rajčica
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 1 žličica kurkume
- sol, papar
Ječam stavite močiti u vodu tijekom noći. Ogulite i nasjeckajte povrće. Najprije na maslinovom ulju lagano dinstajte luk, poriluk i mrkvu. Sada sve posolite i popaprite pa dodajte kurkumu. Nastavite dinstati dok se povrće ne omekša.
Ubacite i nasjeckani češnjak, još malo dinstajte pa ubacite rajčicu i ječam. Prekrijte mješavinu vodom i pustite da se sve kuha dok ječam nije skuhan, tridesetak minuta.
Dakle, kuhanje jecma veoma je jednostavno te ćete u samo par koraka dobiti veoma ukusno i zdravo varivo.