Kvinojaje pseudožitarica koja dolazi s prostora Anda. Indijanci su je nazivali majkom svih žitarica što nimalo ne čudi kada je njezino sjeme bogato vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima i mineralima. Posebno se koristi za pripremu zdravih obroka, a odličan je izbor za vegetarijance, dijabetičare,sportaše,osobe koje imaju problema s alergijama... Osim razloga zašto biste je trebali češće konzumirati, saznajte kako pravilno izvesti kuhanje kvinoje da iz nje izvučete najbolje.
(FOTO: Pixabay)
Kvinojasadrži visoku razinu vitamina E koji ima antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama jer sadrži vitamin B2 i magnezij, a količina željeza koju sadrži zadovoljava čak polovicu dnevnih ljudskih potreba za željezom.
Uz to, ova pseudožitarica sadrži čak devet posto bjelančevina te se smatra izvorom esencijalnih aminokiselina. Omogućuje rast i regeneraciju tkiva, a Omega 3 i Omega 6 masne kiseline pomažu u očuvanju krvožilnog sustava.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 368
Proteini g 14,12
Ugljikohidrati g 64,16
Masti g 6,07
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,706
Dijetalna vlakna g 7
Kolesterol mg 0
Voda g 13,28
Škrob g 52,22
Mononezasićene masne kiseline g 1,613
Polinezasićene masne kiseline g 3,292
Vitamin A IU 14
Vitamin B1 mg 0,360
Vitamin B2 mg 0,318
Vitamin B3 mg 1,520
Vitamin B6 mg 0,487
Folati mcg 184
Vitamin B5 mg 0,772
Vitamin E mg 2,44
Kalcij (Ca) mg 47
Bakar (Cu) mg 0,590
Željezo (Fe) mg 4,57
Magnezij (Mg) mg 197
Fosfor (P) mg 457
Kalij (K) mg 563
Natrij (Na) mg 5
Cink (Zn) mg 3,10
Mangan (Mn) mg 2,033
Selen (Se) mcg 8,5
Kuhanje kvinoje veoma je jednostavan proces.
Za početak, kvinoju trebate lagano popržiti na suhoj tavi i srednjoj temperaturi od pet do sedam minuta. Gotova je kada počne mirisati i kada poprimi svijetlo-zlatnu boju.
Sada kada ste je lagano prepržili, isperite je vodom. Kvinoja ima prirodan sloj saponina koji ostavlja gorak okus u ustima ako se ne ispere. Sada je vrijeme za njezino kuhanje. Dakle, u lonac slane i kipuće vode ubacite kvinoju te je kuhajte bez poklopca 12 minuta. Kada postane mekana i kada se s vanjske strane zrna pojavi bijeli krug, znate da je skuhana. Ocijedite je i ostavite u cjedilu još 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.
Sada kada znate korake uz pomoću kojih će vam kuhanje kvinoje svaki puta biti uspješno, pročitajte recept uz koji će ona biti savršena kombinacija.
Kvinoja s povrćem
(FOTO: Pixabay)
Za pripremu vam je potrebno:
- 200 g kvinoje
- 600 ml vode
- 200 g pilećih prsa
- 300 g tikvica
- 150 g mrkve
- 4 žlice sojinog umaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
Najprije narežite mrkvicu pa je prokuhajte 10 minuta da omekša. Sada u posudu stavite malo maslinovog ulja i na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckani češnjak. Potom dodajte piletinu narezanu na kockice, ubacite malo vode i soja umaka pa poklopite.
Ostavite piletinu da pirja desetak minuta. Na kraju u posudu ubacite tikvice i mrkve pa na kraju skuhanu kvinoju. Ostavite sve zajedno kuhati dok voda ne ispari i vaše je jelo gotovo.