Za ručak ili večeru kuhamo ono što nađemo u frižideru. Nikada ne pratimo doslovno recept...", tako govori većina natjecatelja ove sezone. Ideju znaju potražiti u starim, bakinim kuharicama ili na Internetu, no rijetko se drže tog recepta – odokativno se radi tijesto, po svojoj se volji dodaje vina u umak ili količina začina u prilog.
Članica žirija i gastro novinarka Mateja Domitrović Sabo otkrila nam je da, bez obzira kuhamo li prema receptu ili ne, uvijek slažemo okuse koji nama odgovaraju. A ti su okusi povezani s okusima iz djetinjstva.
Bakina kuhinja je svakome najbolja. Nažalost, ja od svoje bake nisam pokupila sve recepte, a nje više nema. Ali, i kad bih je pitala kako se nešto radi, uvijek je sve bilo od oka". Vjerojatno je neka jela toliko puta napravila da je zapamtila koliko čega treba staviti da bude savršeno. Ali, to nikada nije zapisivala... Pamtim i sad neke mirise i okuse iz djetinjstva i to nikad više ne mogu doseći, ma koliko god pratila recept. Valjda je bilo do bakine ruke...", kazala nam je Mateja koja se uvijek drži recepta ako neko jelo radi prvi put, a kasnije improvizira.