Ostalo

Kulinarski termini i tehnike nepoznanice su za Badu i Tocu

Osim što su u showu naučili tehnike obrade hrane i kako spojiti namirnice, natjecatelji bi trebali naučiti i čitati recept. No, nekima to još uvijek teško ide...

Press
04.12.2017 21:50

Prvog dana finalnog tjedna četiri natjecateljska para pripremat će jela koja im je zadao žiri. I dok pojedini parovi bez problema shvaćaju što piše u receptima i već unaprijed znaju što će prvo uzeti u ruke, koju namirnicu prvu obraditi te što iz jelovnika najprije skuhati, jedan par će se mučiti s razumijevanjem recepta.

Čitamo mi taj recept, no reakcija nam je bila: Što je sad ovo?! Gledamo jedno drugo i pitamo se gdje nam je rječnik jer ima puno riječi koje ne znamo što znače. Kao, na primjer, confit... Ma, pola stvari nismo skužili iz recepta! Idemo po svom nahođenju pa kud puklo", kažu Bada i Toca , koji će i deset minuta nakon početka kuhanja tražiti odgovore na profesionalne kulinarske izraze ili nepoznanice poput confit, consaise, mol i canelone od tikvice.

Profesionalni kuhari kažu da je čitanje recepta poput proučavanja mape prije odlaska na put. Većina kulinarskih gafova nastaje zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja.

Hoće li Badi i Toci 75 minuta biti dovoljno za kuhanje predjela, glavnog jela i deserta, ako već na samom početku dobar dio potroše na čitanje" recepta? Hoće li pitati kolege za savjet ili će čekati pravo vrijeme da o svim nejasnoćama priupitaju žiri?

Odgovore ćemo doznati u večerašnjoj epizodi kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", koja je baš počela na RTL-u!