Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bonton oko svijeta

Kultura jedenja: pravila ponašanja za stolom

Naši roditelji, odgojiteljice u vrtiću, školi ili prijatelji nam od malena pokušavaju usaditi u glavu određena pravila ponašanja za stolom. I ono što se na kraju učvrstilo kako nepobitno „gradivo“ na kraju ipak ispada vrlo fleksibilan pojam. Koliko je svijet raznolik toliko su i različita pravila pristojnog bontona.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Dobar tek/ 15.3.2018. u 13:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pravila adekvatnog ponašanja za stolom svaki narod ili zemlja određuju za sebe. Stoga, ako putujete u tuđu zemlju poštujte pravila i način ponašanja domaćina, budite uljudni i potrudite se ne osramotiti se.

Ako ste naprimjer pozvani na jelo u Engleskoj, trebate se potruditi ispoštivati sve tradicije domaćina. Prva je od njih nikada ne kasniti. Također, dok niste upoznali susjede za stolom, ne biste im se trebali izravno obraćati. Za vrijeme razgovora ili čekanja ručka ruke trebate držati na koljenima, a nikako naslonjene na stol. Odbiti poziv na čajanku znak je osobne uvrede domaćinu, stoga trebate uvijek doći.

Nijemci su poznati po discipliniranosti i točnosti te strogom pridržavanju bontona za stolom. Za razliku od Engleza, Nijemci drže ruke na stolu. Nitko za stolom neće krenuti jesti dok svi ne dobiju svoje jelo. Prekriženi vilica i nož na tanjuru označavaju nastavak jela, a pribor odložen s desne strane tanjura znak je da je objed gotov.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Francuzi su svjetski poznati po svojoj eleganciji i profinjenosti, a bonton za stolom nije iznimka. Za dobar početak obroka, domaćin će vam ponuditi čašu šampanjca ili drugog vina kao aperitiv. Hranu na tanjuru trebate pojesti do kraja, a dodatno začinjavanje ponuđenog jela shvatit će kao sumnju u vještine kuhara. Kruh za vrijeme jela trgajte na manje komadiće i nemojte otkidati velike komade od cijele šnite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Japan je zemlja gdje je ono što smatramo propustom u našem bontonu posve normalna pojava. Glasno žvakanje hrane ili srkanje juhe iz zdjelice samo pokazuje koliko vam je pripremljeno jelo dobro. Ali uvrijediti Japance možete ako hranu krenete dodavati svojim štapićima za jelo ili ako ih zapiknete vertikalno u zdjelu s rižom jer takav način držanja štapića podsjeća ih na umrle rođake. U Njemačkoj su napojnice za konobara obvezna stvar, a u Japanu je dovoljno zahvaliti domaćinu i ništa ne ostaviti konobaru.

Grci, kako bi gostima organizirali što ugodniju atmosferu, mogu čak i sami zaprljati stolnjak. U Portugalu se najvećom uvredom smatra molba da se doda sol i papar jer portugalski kuhari smatraju da su savršeno začinili svoja jela. Njihovi susjedi Španjolci neće čekati dok domaćin završi s posluživanjem jela, nego će gosti samostalno krenuti uzimati hranu. U Gruziji se vina ne piju polako, nego se u jednom gutljaju iskapi cijela čaša. Tajlanđani pak vilicu ne koriste kao samostalan pribor za jelo, nego ju upotrebljavaju više kao ispomoć jer se njome hrana stavlja na žlicu.

Upravo se čita

Image
zvijezda 'očeva izbora'

Sve zbog sina! Halit Ergenç sa suprugom Bergüzar Korel živi na relaciji London - Istanbul

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SAVJETI

Kako obraditi i pripremiti svinjski file- Špićek zna!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba