Kvinojaje pseudožitarica koja dolazi s prostora Anda. Indijanci su je nazivali majkom svih žitarica što nimalo ne čudi kada je njezino sjeme bogato vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima i mineralima. Posebno se koristi za pripremu zdravih obroka, a odličan je izbor za vegetarijance, dijabetičare,sportaše,osobe koje imaju problema s alergijama... Osim razloga zašto biste je trebali češće konzumirati, donosimo kako glasi pravilna kvinoja priprema .
(FOTO: Pixabay)
Kvinojasadrži visoku razinu vitamina E koji ima antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama jer sadrži vitamin B2 i magnezij, a količina željeza koju sadrži zadovoljava čak polovicu dnevnih ljudskih potreba za željezom.
Uz to, ova pseudožitarica sadrži čak devet posto bjelančevina te se smatra izvorom esencijalnih aminokiselina. Omogućuje rast i regeneraciju tkiva, a Omega 3 i Omega 6 masne kiseline pomažu u očuvanju krvožilnog sustava.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 368
Proteini g 14,12
Ugljikohidrati g 64,16
Masti g 6,07
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,706
Dijetalna vlakna g 7
Kolesterol mg 0
Voda g 13,28
Škrob g 52,22
Mononezasićene masne kiseline g 1,613
Polinezasićene masne kiseline g 3,292
Vitamin A IU 14
Vitamin B1 mg 0,360
Vitamin B2 mg 0,318
Vitamin B3 mg 1,520
Vitamin B6 mg 0,487
Folati mcg 184
Vitamin B5 mg 0,772
Vitamin E mg 2,44
Kalcij (Ca) mg 47
Bakar (Cu) mg 0,590
Željezo (Fe) mg 4,57
Magnezij (Mg) mg 197
Fosfor (P) mg 457
Kalij (K) mg 563
Natrij (Na) mg 5
Cink (Zn) mg 3,10
Mangan (Mn) mg 2,033
Selen (Se) mcg 8,5
Kvinoja priprema :
Za početak, kvinoju trebate lagano popržiti na suhoj tavi i srednjoj temperaturi od pet do sedamminuta. Gotova je kada počne mirisati i kada poprimi svijetlo-zlatnu boju.
Sada kada ste je lagano prepržili, isperite je vodom. Kvinoja ima prirodan sloj saponina koji ostavlja gorak okus u ustima ako se ne ispere. Sada je vrijeme za njezino kuhanje. Dakle, u lonac slane i kipuće vode ubacite kvinoju te je kuhajte bez poklopca 12 minuta. Kada postane mekana i kada se s vanjske strane zrna pojavi bijeli krug, znate da je skuhana. Ocijedite je i ostavite u cjedilu još 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.
Sada kada znate kako se pravilno izvodi kvinoja priprema , pročitajte recept uz koji će ona biti savršena kombinacija.
Kvinoja s povrćem
(FOTO: Pixabay)
Za pripremu vam je potrebno:
- 200 g kvinoje
- 600 ml vode
- 200 g pilećih prsa
- 300 g tikvica
- 150 g mrkve
- 4 žlice sojinog umaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
Najprije narežite mrkvicu pa je prokuhajte 10 minuta da omekša. Sada u posudu stavite malo maslinovog ulja i na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckani češnjak. Potom dodajte piletinu narezanu na kockice, ubacite malo vode i soja umaka pa poklopite.
Ostavite piletinu da pirja desetak minuta. Na kraju u posudu ubacite tikvice i mrkve pa na kraju skuhanu kvinoju. Ostavite sve zajedno kuhati dok voda ne ispari i vaše je jelo gotovo.