Ostalo

Kvinoja priprema: Saznajte kako pravilno kuhati kvinoju

Saznajte kako glasi pravilna kvinoja priprema te kako je najbolje kombinirati s povrćem

RTL.hr
25.08.2021 06:00

Kvinojaje pseudožitarica koja dolazi s prostora Anda. Indijanci su je nazivali majkom svih žitarica što nimalo ne čudi kada je njezino sjeme bogato vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima i mineralima. Posebno se koristi za pripremu zdravih obroka, a odličan je izbor za vegetarijance, dijabetičare,sportaše,osobe koje imaju problema s alergijama... Osim razloga zašto biste je trebali češće konzumirati, donosimo kako glasi pravilna kvinoja priprema .

Kvinoja

(FOTO: Pixabay)

Kvinojasadrži visoku razinu vitamina E koji ima antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama jer sadrži vitamin B2 i magnezij, a količina željeza koju sadrži zadovoljava čak polovicu dnevnih ljudskih potreba za željezom.

Uz to, ova pseudožitarica sadrži čak devet posto bjelančevina te se smatra izvorom esencijalnih aminokiselina. Omogućuje rast i regeneraciju tkiva, a Omega 3 i Omega 6 masne kiseline pomažu u očuvanju krvožilnog sustava.


Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice

Nutrijent Mjerna jedinica Količina

Energetska vrijednost kcal 368

Proteini g 14,12

Ugljikohidrati g 64,16

Masti g 6,07

– od toga: zasićene masne kiseline g 0,706

Dijetalna vlakna g 7

Kolesterol mg 0

Voda g 13,28

Škrob g 52,22

Mononezasićene masne kiseline g 1,613

Polinezasićene masne kiseline g 3,292

Vitamin A IU 14

Vitamin B1 mg 0,360

Vitamin B2 mg 0,318

Vitamin B3 mg 1,520

Vitamin B6 mg 0,487

Folati mcg 184

Vitamin B5 mg 0,772

Vitamin E mg 2,44

Kalcij (Ca) mg 47

Bakar (Cu) mg 0,590

Željezo (Fe) mg 4,57

Magnezij (Mg) mg 197

Fosfor (P) mg 457

Kalij (K) mg 563

Natrij (Na) mg 5

Cink (Zn) mg 3,10

Mangan (Mn) mg 2,033

Selen (Se) mcg 8,5

Kvinoja priprema :

Za početak, kvinoju trebate lagano popržiti na suhoj tavi i srednjoj temperaturi od pet do sedamminuta. Gotova je kada počne mirisati i kada poprimi svijetlo-zlatnu boju.

Sada kada ste je lagano prepržili, isperite je vodom. Kvinoja ima prirodan sloj saponina koji ostavlja gorak okus u ustima ako se ne ispere. Sada je vrijeme za njezino kuhanje. Dakle, u lonac slane i kipuće vode ubacite kvinoju te je kuhajte bez poklopca 12 minuta. Kada postane mekana i kada se s vanjske strane zrna pojavi bijeli krug, znate da je skuhana. Ocijedite je i ostavite u cjedilu još 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.

Sada kada znate kako se pravilno izvodi kvinoja priprema , pročitajte recept uz koji će ona biti savršena kombinacija.


Kvinoja s povrćem

kvinoja

(FOTO: Pixabay)

Za pripremu vam je potrebno:

- 200 g kvinoje

- 600 ml vode

- 200 g pilećih prsa

- 300 g tikvica

- 150 g mrkve

- 4 žlice sojinog umaka

- 50 ml maslinovog ulja

- 2 češnja češnjaka

Najprije narežite mrkvicu pa je prokuhajte 10 minuta da omekša. Sada u posudu stavite malo maslinovog ulja i na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckani češnjak. Potom dodajte piletinu narezanu na kockice, ubacite malo vode i soja umaka pa poklopite.

Ostavite piletinu da pirja desetak minuta. Na kraju u posudu ubacite tikvice i mrkve pa na kraju skuhanu kvinoju. Ostavite sve zajedno kuhati dok voda ne ispari i vaše je jelo gotovo.