Play ponuda
Play ponuda
Abeceda kulinarskih pojmova

L kao losos

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo L.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Press/ 14.3.2016. u 21:00
Play ponuda

Laktoza - mliječni šećer, disaharid glukoze i galaktoze, koji je normalno prisutan u mlijeku sisavaca (kravlje mlijeko oko 8%) pa i ženinu mlijeku. U farmaceutskoj industriji se koristi kao punjenje za tablete i podloga za uzgoj mikroorganizama. Bakterije fermentiraju laktozu u mliječnu kiselinu čime se dobiva kiselo mlijeko.

Lazanje - plosnata tjestenina specifičnog pravokutnog oblika prema kojoj je i samo jelo s mljevenim mesom, bešamel umakom i sirom dobilo naziv.

Lepinja – okrugli, tanki kruščić koji se priprema u Indiji, Americi, Meksiku, pa i kod nas.

Liker - slatko alkoholno piće koje je aromatizirano prema pojedinom voću, Ijekovitom bilju ili prema drugim poznatim namirnicama poput čokolade.

Limoncello - piće koje se priprema namakanjem korice limuna u alkoholu s dodatkom šećera.

Limunada - osvježavajući napitak od limunovog soka, šećera i vode.

Linzer torta - tradicionalni austrijski kolač koji se sastoji od prhkog tijesta s dodatkom mljevenih badema koji se nadijeva finim džemom od malina, te s elegantnom mrežom traka od istog tijesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Lisičarka - manja jestiva gljiva nepravilnog oblika, po čemu se razlikuje od šampinjona, ugodne arome koja podsjeća na marelicu.

Lisnato tijesto – priprema se od brašna, vode i maslaca. Lisnata struktura nastaje preslagivanjem.

Losos - vrsta ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, po kvaliteti mesa svakako je među boljima na svijetu.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
spoj slatkog i slanog

Zapečene palačinke sa sirom koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Play ponuda

Više s weba