Laktoza - mliječni šećer, disaharid glukoze i galaktoze, koji je normalno prisutan u mlijeku sisavaca (kravlje mlijeko oko 8%) pa i ženinu mlijeku. U farmaceutskoj industriji se koristi kao punjenje za tablete i podloga za uzgoj mikroorganizama. Bakterije fermentiraju laktozu u mliječnu kiselinu čime se dobiva kiselo mlijeko.
Lazanje - plosnata tjestenina specifičnog pravokutnog oblika prema kojoj je i samo jelo s mljevenim mesom, bešamel umakom i sirom dobilo naziv.
Lepinja – okrugli, tanki kruščić koji se priprema u Indiji, Americi, Meksiku, pa i kod nas.
Liker - slatko alkoholno piće koje je aromatizirano prema pojedinom voću, Ijekovitom bilju ili prema drugim poznatim namirnicama poput čokolade.
Limoncello - piće koje se priprema namakanjem korice limuna u alkoholu s dodatkom šećera.
Limunada - osvježavajući napitak od limunovog soka, šećera i vode.
Linzer torta - tradicionalni austrijski kolač koji se sastoji od prhkog tijesta s dodatkom mljevenih badema koji se nadijeva finim džemom od malina, te s elegantnom mrežom traka od istog tijesta.
Lisičarka - manja jestiva gljiva nepravilnog oblika, po čemu se razlikuje od šampinjona, ugodne arome koja podsjeća na marelicu.
Lisnato tijesto – priprema se od brašna, vode i maslaca. Lisnata struktura nastaje preslagivanjem.
Losos - vrsta ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, po kvaliteti mesa svakako je među boljima na svijetu.