Ostalo

Labinjonsko jelo koji ne smije pasti u zaborav!

Tradicionalno istarsko jelo, labinjonski krafi nalik su raviolima, a pune se kombinacijom kravljeg i ovčjeg sira te grožđicama, uz dodatak mljevenih oraha te naribanog parmezana. Kako kažu, okus im je slavan i nezaboravan.

Press
30.10.2017 19:00

Krafi se rade i u ostalim krajevima Istre, no posebnost ovih labinjonskih jest da su uvijek slatki i kao takvi se tradicionalno poslužuju kuhani s pečenom kokoši i povrćem. Labinjonski krafi su se u prošlosti češće pripremali, no današnji ubrzan način života uzrok je što sve manje ljudi ima vremena posvetiti se ovom glavnom jelu ili poslastici, ovisno za koju se varijantu odlučite.

Pripremu ovog specijaliteta počinjete tako da izmiješate sve sastojke za tijesto, osim mlijeka koje ćete malo zagrijati te potom dodati smjesi kako bi tijesto bilo homogeno... te ga tanko razvaljajte. Zatim izmiješajte sastojke za nadjev (kombinaciju kravljeg i ovčjeg sira, grožđice, orahe), dodajte maslac koji ste prethodno zagrijali s malo mlijeka.

Razvaljano tijesto izrežite na krugove, ili koristite kalup za krafe, te na površinu svakog takvog izrezanog komada stavite nadjev, preklopite i rubove pritisnite vilicom. Ovako spremljene krafe ćete skuhati u slanoj vodi, zaliti maslacem te na kraju posipati, u ovom slučaju - naribanim parmezanom. Ili ostatkom mljevenih oraha, ili čak grožđicama...

Labinjonske krafe i cijelu priču o gastrokulturi i tradiciji Labinštine najljepše je upoznati baš tamo u istočnom dijelu Istre, u Labinu, Raši, Vozilićima, Kršanu, Plominu, Trgetu, tamo gdje se mogu omirisati i okusiti sve posebnosti ovog kraja.

U ovom slavnom i nezaboravnom receptu okušat će se Anto i Antonio, a na koji će način pripremati ovu poslasticu te hoće li im dobro ispasti, ne propustite doznati već u 21:10 sati u novoj epizodi showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" na RTL-u!