Mekana tjestenina, sočni mesni umak i bechamel koji se topi u ustima - pa tko ne bi volio lazanje? U ovomizvornom talijanskom jelusvi rado uživaju, a u nastavku pročitajte lazanje recept za savršenručak.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tjesteninu i meso :
- 1 pakiranje gotovih listova za rezanje
- 300 ml pasirane rajčice
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 100 ml bijelog vina
- 300 g ribanog sira (gauda, trapist)
- sol, papar, origano, talijanska mješavina začina
Za bechamel umak :
- 600 ml mlijeka
- 100 g topljenog sira
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 4 žlice oštrog brašna
- sol, papar
- muškatni oraščić
(FOTO: Pixabay)
Lazanje recept :
Na ulju popržite na sitno nasjeckani luk, a potom u tavu dodajte meso te zajedno pržite dok ono ne potamni. Sada dodajte vino i kratko popirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i začine po želji tenastavite pirjati oko 20 minuta.
Dok se meso pirja, bacite se na pripremu bechamela. Na vatri otopite maslac te u njega dodajte brašno i 300 ml mlijeka. Kuhajte i lagano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne krene zgušnjavati, a onda možete dodati i ostatak mlijeka. Sada ubacite kiselo vrhnje i sir te sve zajedno kratko prokuhajte.
U vatrostalnu posudu koju ste prije toga premazali uljemizlijte malo bechamela pa složite red listova lazanja na koje dodajte bechamel, a iznad njega sloj mesa i sira. Postupak ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Vrh lazanja također prelijte bechamelom, dodajte sira pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta dok se na vrhu ne stvori korica.
Ovaj jednostavan lazanje recept bitće zaslužan za uživanje u svim čarima talijanske kuhinje, a sigurnismo da ćete mu se rado vratiti.