U ovomizvornom talijanskom jelusvi rado uživaju, a osim klasičnih lazanja s mesom, možete ih praviti i s povrćem. U nastavku saznajte kako glase lazanje recepti na oba načina.
(FOTO: Pixabay)
Lazanje recepti :
Lazanje s mesom
Za pripremu vam je potrebno:
Za tjesteninu i meso:
- 1 pakiranje gotovih listova za rezanje
- 300 ml pasirane rajčice
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 100 ml bijelog vina
- 300 g ribanog sira (gauda, trapist)
- sol, papar, origano, talijanska mješavina začina
Za bechamel umak:
- 600 ml mlijeka
- 100 g topljenog sira
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 4 žlice oštrog brašna
- sol, papar
- muškatni oraščić
Na ulju popržite na sitno nasjeckani luk, a potom u tavu dodajtemesote zajedno pržite dok ono ne potamni. Sada dodajte vino i kratko popirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i začine po želji tenastavite pirjati oko 20minuta.
Dok se meso pirja, bacite se na pripremu bechamela. Na vatri otopite maslac te u njega dodajte brašno i 300 ml mlijeka. Kuhajte i lagano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne krene zgušnjavati, a onda možete dodati i ostatak mlijeka. Sada ubacite kiselo vrhnje i sir te sve zajedno kratko prokuhajte.
U vatrostalnu posudu koju ste prije toga premazali uljemizlijte malo bechamela pa složite red listova lazanja na koje dodajte bechamel, a iznad njega sloj mesa i sira. Postupak ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Vrh lazanja također prelijte bechamelom, dodajte sira pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta dok se na vrhu ne stvori korica.
Lazanje s povrćem
Za pripremu vam je potrebno:
Za tjesteninu i povrće:
- 300 g lazanja
- 300 g tikvica
- 300 g rajčica
- 300 g patlidžana
- 300 g mozzarelle
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
Za bechamel umak:
- 600 ml mlijeka
- 100 g topljenog sira
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 4 žlice oštrog brašna
- sol, papar
- muškatni oraščić
Operite patlidžane pa ih narežite na duguljaste ploške, posolite pa ostavite da stoje 15 minuta. Nakon toga ih osušite na upijajućem papiru. Sada narežite tikvice pa ih zajedno s patlidžanima popržite na malo ulja.
Za bechamel umak postupak pripreme jednak je kao i kod lazanja s mesom.
Sada na dno pleha stavite najprije malo bechamela, na njega dio lazanja pa onda patlidžane i tikvice. Na njih rasporedite narezanu mozzarellu pa ih zalijte s bechamelom. Sada krenete s drugim slojem lazanja i novim slojem tikvica i patlidžana, a onda dodajte i narezane rajčice. Ponovno stavite mozzarellu i bechamel.
Za treći red ponovite redoslijed: red lazanja, red tikvica i patlidžana, red mozzarelle. Završite s lazanjama i bechamelom pa stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta.
Lazanje recepti nikada ne mogu dosaditi, a sigurni smo da će vam na oba načina ispasti odlično.