U posljednje se vrijeme sve se češće spominje na svjetskoj gastro sceni, ali se kod nas ovaj začin još uvijek nije udomaćio. Ako vam je ova zanimljiva aromatična biljka još uvijek nepoznanica, onda je krajnje vrijeme da se upoznate s brojnim načinima na koje ona može obogatiti jelovnik. Isto su učinili i natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" kada su prolazili kroz temu 'kuhinje svijeta'.
Limunska trava se oduvijek upotrebljavala kao izvrstan začin u juhama, te jelima od ribe i morskih plodova kada se želi dobiti egzotičan okus. Odlično se slaže s čilijem i bijelim lukom, a ujedno je i baza za mnoga popularna pića u Aziji. Koristi se sviježa, osušena ili u prahu (za koktele, čajeve i deserte).
Vjekovima se koristi u Indoneziji i Maleziji kao biljni lijek, a poznata je njena upotreba u liječenju depresivnih stanja i nervoze. Osim toga, limunska trava ubija gljivice, djeluje kao diuretik, poboljšava rad bubrega i služi kao sedativ, a istraživanja su također pokazala da je limunska trava jednako dobra kao Aspirin.