Čičoka , poznatija i kao jeruzalemska artičoka te morska repa, kvrgava je biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta. Bogata je mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i vitaminima (B, C, D) te inulinom, koji smanjuje razinu šećera u krvi. Čičoka je prirodni probiotik te održava ravnotežu dobrih bakterija u probavnom sustavu, obnavlja crijevnu mikrofloru i izuzetno je korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti jer ima nizak glikemijski indeks.
Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati. Njeni mladi proljetni izdanci mogu se pripremati kao varivo ili prženi na ulju, no najdragocjeniji je dio čičoke korijen.
U 36. epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' natjecateljice Silvijana i Marica pripremale su čičoku kao prilog pečenoj patki, ali kao pire. Chef i član žirija Mate Janković pohvalio je njihov odabir, no ujedno ih je savjetovao da sljedeći put pripaze na termičku obradu ove iznimno zdrave biljke.
Čičoka je interesantna kao pire, no ja je ne volim skuhati do kraja. Ona je puna okusa... Potom njene krupnije komade znam pofrigati u masnoći. A i sirova je jako zgodna... Kod pirea od čičoke morate paziti jer je njen sastav vodenastiji od škrobnih namirnica, poput krumpira. Zbog toga je treba tretirati posebno, dodavati joj više masnoće da postane kremoznija, te ju malo duže dinstati u tavi...", otkrio je Mate Zadrankama male tajne velikih kulinarskih majstora.
Hoće li Zadranke tijekom svog natjecanja još jednom pokušati pripremiti moćnu namirnicu američkih Indijanaca, ovaj put prema uputama chefa Mate, doznat ćemo u novim nastavcima kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' – od ponedjeljka 6. studenog u 21:40 na RTL-u!