Ostalo

Ljut, ali ljekovit

Popularnost kajenskog papra se proširila brzinom munje. Osim što je postao važnim začinom, dokazana su mu i ljekovita svojstva. Ovaj je papar zdrav jer sadrži sastojak koji povećava inzulinsku osjetljivost, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa.

Press
18.02.2016 15:59

U ovotjednoj temi kuhinje novog svijeta" natjecatelji showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" često koriste upravo ovaj začin. Kajenski (engl. Cayenne) papar možete dodati u gotovo sva jela koja se jedu ljuta, a najpopularniji je kao začin za meksički grah.

No, malo ljudi zna za njegovu ljekovitost. Zapravo, kad bi znali što sve liječi ovaj začin, više bi ga koristili u svojoj prehrani, već bi ga držali u ormariću s lijekovima. Naime, on izvrsno smanjuje mišićne bolove potičući cirkulaciju i zagrijavanje tkiva, odlično djeluje na probavu, ali i na srce pa se preporučuje svima koji imaju probavne i kardiovaskularne probleme. Pomoći će vam i ako vas muči prehlada i ne možete spavati zbog začepljenog nosa kao čaj.

Stari Japanci su kajenski papar koristili kao prirodni lijek protiv neplodnosti, a stari rimski i grčki liječnici su ovaj začin koristili za liječenje bolesti kao što su zamor, letargija, prehlada, loša probava itd. Nekada se kajenski papar stavljao u vunene čarape kako bi se za vrijeme velikih hladnoća zagrijale noge.