Kako se nekad živjelo – tako se i jelo! Nekad se pravilo brašno od žita, koje su naši stari sami proizveli, a od tog brašna se radila brojna jela. Jedno od njih bila je i lokša, koja se pripremala od brašna, soli i vode i bez kvasca, a jela se uoči Božića u požeškom kraju. Žene bi ispekle dvadeset do trideset komada lokši i kada su bile pečene prelile bi ih prgom.
U čemu je tajna lokši, provjerite sami!
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 4 dl vode meke vode
- 1 žlica soli
- Voda
- Med
- Orasi
Postupak:
Od brašna vode i soli zamijesiti meko tijesto. Razviti ga u štrucu i izrezati na 9 dijelova, te svaki dio premjestiti i razviti u okruglu tanku lokšu promjera oko 22 cm. Svaku lokšu peći s obje strane na plotni štednjaka, te u posudi zagrijati zaslađenu vodu i svaku lokšu iskidati na manje komade, koje potom treba provući kroz vodu da omekšaju. Ocjediti i slagati na tanjur posipajući mljevenim orasima i medom ili šećerom.