Losos je kao niskokalorična namirnica veoma bogata zdravim mastima, proteinima i vitaminima B. Uz to, potrebna mu je vrlo kratka termička obrada, a kako glase losos recepti na dva načina, pročitajte u nastavku.
(FOTO: Pixabay)
Losos recepti:
Pečeni losos s limunom
Za pripremu vam je potrebno:
- fileti lososa
- maslinovo ulje
- limun
- sol i papar
- ružmarin
Svoje filete lososa najprije dobro posolite i popaprite pa ih premažite maslinovim uljem. Sada ih položite na papir za pečenje. Prekrijte ih tankim kriškama limuna, dodajte ružmarin pa od papira napravite tzv. škartoc za pečenje.
Upravo se čita
Upravo se čita
Stavite ga u pleh pa u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te izvadite za 15 minuta.
Prženi losos s povrćem
Za pripremu vam je potrebno:
- fileti lososa
- 200 g slanutka iz konzerve
- 1 glavica luka
- 10 crnih otkoštenih maslina
- brašno
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica peršina
- 150 ml bijelog vina
- 200 g rajčica
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žličica kapara
Filete lososa najprije začinite solju i paprom pa ih uvaljajte u brašno. Sada odstranite višak brašna te filete stavite pržiti u tavu na zagrijano maslinovo ulje. Sa svake strane pržite po dvije minute.
Sada ubacite nasjeckani češnjak, a ubrzo nakon toga i bijelo vino. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Za to vrijeme u drugu tavu ubacite nasjeckani luk (također na maslinovo ulje) te lagano pržite. Kada luk postane staklast, ubacite kapare, slanutak, masline i nasjeckane rajčice pa sve zajedno pirjajte 10 minuta. Na kraju dodajte peršin.
Na tanjuru spojite losos i povrće.
Ovi su losos recepti veoma jednostavni za pripremu, a ne oduzimaju mnogo vremena.