Losos je kao niskokalorična namirnica veoma bogata zdravim mastima, proteinima i vitaminima B. Uz to, potrebna mu je vrlo kratka termička obrada, a kako glase losos recepti na dva načina, pročitajte u nastavku.
(FOTO: Pixabay)
Losos recepti :
Pečeni losos s limunom
Za pripremu vam je potrebno:
- fileti lososa
- maslinovo ulje
- limun
- sol i papar
- ružmarin
Svoje filete lososa najprije dobro posolite i popaprite pa ih premažite maslinovim uljem. Sada ih položite na papir za pečenje. Prekrijte ih tankim kriškama limuna, dodajte ružmarin pa od papira napravite tzv. škartoc za pečenje.
Stavite ga u pleh pa u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te izvadite za 15 minuta.
Prženi losos s povrćem
Za pripremu vam je potrebno:
- fileti lososa
- 200 g slanutka iz konzerve
- 1 glavica luka
- 10 crnih otkoštenih maslina
- brašno
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica peršina
- 150 ml bijelog vina
- 200 g rajčica
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žličica kapara
Filete lososa najprije začinite solju i paprom pa ih uvaljajte u brašno. Sada odstranite višak brašna te filete stavite pržiti u tavu na zagrijano maslinovo ulje. Sa svake strane pržite po dvije minute.
Sada ubacite nasjeckani češnjak, a ubrzo nakon toga i bijelo vino. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Za to vrijeme u drugu tavu ubacite nasjeckani luk (također na maslinovo ulje) te lagano pržite. Kada luk postane staklast, ubacite kapare, slanutak, masline i nasjeckane rajčice pa sve zajedno pirjajte 10 minuta. Na kraju dodajte peršin.
Na tanjuru spojite losos i povrće.
Ovi su losos recepti veoma jednostavni za pripremu, ane oduzimaju mnogo vremena.