Ova zanimljiva namirnica prepoznatljiva je u svakoj ribarnici, ali i na tanjuru – upečatljiva roza i narančasta boja odmah vam daju do znanja da se radi o lososu.
Meso lososa se kod nas može kupiti zamrznuto, svježe ili marinirano ili pak dimljeno. Ukoliko ga poželite kupiti svježega, kao i svaku ribu, provjerite miriše li na sol i svježinu, ne smije biti sluzav, te njegove specifične šare moraju biti jasno izražene. Losos obiluje vitaminima B6 i B12, te kalijem i blagotvornim omega -3 masnim kiselinama.
Može se pripremati na žaru i na tavi, a omiljen je i u sushiju. Odlično se kombinira s rižom, špinatom, šparogama, a često se poslužuje uz razne umake i pjenice. Podnosi jake začine i začinsko bilje, citruse, korjenasto povrće, delikatnije gljive, krumpir i mahunarke. Čak je i ikra crvenog lososa prava mala delikatesa sama za sebe.
U svakom slučaju, ova bogata i raskošna riba zahtjeva dosta pažnje, ali se nikako ne preporuča previše je zapeći jer se tako osuši te gubi svoju specifičnu teksturu i aromu.
Hoće li losos i dalje biti popularna namirnica na tanjurima showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', provjerite već u ponedjeljak u 19:50 sati na RTL-u!