Stari Grci su poznavali peršin, ali ga nisu rabili za jelo. Držali su ga svetom biljkom od koje su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama.
U receptima je jednako važan kao primjerice kao sol i papar.Osim što je najpopularniji začin nasvijetu, kao biljka ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Dobar je izvor folne kiseline koja jebitna za mnoge procesekoji se odvijaju u našem organizmu.
Ako imate višak peršina, možete ga lako osušiti takoda ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
Postoji recept koji se preporučuje pjevačima igovornicima jer poboljšava glas:
Ušalici vode kuhajte žlicu isjeckanog peršinovog lista. Procijedite, i kad je čaj mlak dodajte mu malo limunovog soka i žličicu meda.